BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İsmail Sünbül-Murat Zeybek

 

Bu hafta sonu Seydişehir Belediyesi kültür Gezileri Projesi' kapsamında Seydişehir Belediyesi ve Türk Eğitim-Sen işbirliği ile düzenlenen ve Lise son sınıf  öğrencilerini kapsayan gezide Gazetelerimizi ve sitelerimizi temsilen bulunduk.

Seydişehir Belediyesi önünde Belediye Başkanı Abdukadir Çat?ın buram buram tarih kokan sözleri ile yola çıktık. Başkan Çat konuşmasında öğrencilerden bu geziyi sadece bir gezi olarak değil atalarımızın bize miras bıraktığı bu toprakları canları pahasına nasıl savunarak kazandıklarını görmeleri gerektiğini ve o ruhu almaları gerektiğini söyleyerek uğurladı.

Mehmet Gebik ile Rüzgar Alinin kaptanlığında ve Çanakkale Türküleri dinleyerek devam etti yolculuğumuz.

Sabahın erken saatlerinde o topraklardaydık. İçimizde bir heyecan ve mutluluk ile devam ettik yolumuza. Rehberimiz Ahmet Güngör? ün önderliğinde ilk olarak Seyit Onbaşının heykelinin yanına gittik oradan Kilitbahir kaleleri ve tabyalar Rumeli Mecidiye Tabyası?nı ziyaret ederken bir yandan da tarih öğretmeni rehberimiz Ahmet Güngör hoca öğrencileri hangi bölgeye gidersek o bölgede yaşanan savaşlar yaşandığı yerleri de göstererek birebir anlattı.

Daha sonra ise oradan şehitliklerimize geçtik. Vatan korumasında en önemli yerlerden birisi olan Çanakkale de ki atalarımızın yattığı Soğanlıdere, Şahindere ve Çanakkale Mehmetçik Şehitler Abidesini ziyaret ettik. Abideyi ziyaret ettiğimiz sırada ilkokul 1 veya 2 sınıf öğrencileri ile karşılaştık. Öğrenciler rehberlerinin anlattıklarını can kulağı ile dinlerken en son ise abidenin önünde sıraya geçerek İstiklal Marşını söyediler. Beklide gezimizin en can alıcı yeri orasıydı. Hani düşmanlarımız hep der ya Türklerin elinden Kuranı yüreklerinden vatan sevgisini almadıktan sonra alt edilmezler. O gün o çocukların gözündeki o ışıltı o vatan sevgisinin ışıltısıydı.

Öğlen molasının ardından ise Seddülbahir Köyü, Ertuğrul Tabyası, Yahya Çavuş Anıtı ve

Şehitliği ziyaret ettikten sonra Kanlısırt, Mehmetçiğe saygı Anıtı, Bomba Sırtı olayı. Lağım ağzını gezdik bu gezimizde anzak bir aile ile karşılaştık ve yanımızda bulunan öğretmenimiz aracılığı ile onlarla konuştuk. Atalarının yaptığı hatadan bahsederken Çanakkale savaşı sonrası İngiliz sömürgesinden kurtulduklarından bahsettiler.

Buradan hareket ederek  57. Alay Şehitliğine geldik daha sonra ise Conkbayırı Mehmetçik Anıt ve Yazıtları ve en sonda Zirveye geldik. 57. Alay şehitliğini ziyaretimizde öğrencilerin hepsinin gözü bir yazıya takıldı. Mehmetçikten Anasına diye başlayan ve yazdıktan sonra şehit düşen  İhdiyadi zabit namzedi edhem? e ait mektuptu. Öğrenciler o kadar dikkatli okudular ki bir çoğu göz yaşlarını da tutamadı.  Bu gezi sırasında rehberimizin anlatımları ile sanki o anı yaşadık iliklerimize kadar. Top sesleri, silah sesleri ve Allah Allah nidaları yükseliyordu sanki karşı tepelerden.

Gözlerimiz doldu, içimiz ürperdi ve o dörtlük aklımıza geldi ?Dur yolcu bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir?.

Tam sayı belli olmasa da 250 bin şehit evet 250 bin şehit bizden 250 bin kişi karşıdan, adanın yüzölçümü ile karşılaştırınca 1 metrekareye 2 kişi.

Bu vatanın nasıl kazanıldığını ve nasıl sahip çıkmamız gerektiğini öğrenmek için Türk Vatandaşıyım diyen herkesin o toprakları ziyaret edip o duyguları yaşaması gerekir.

Bizlere bu imkanı sağlayarak  o toprakları görmemize vesile olan başta Seydişehir Belediye Başkanı Abdulkadir Çat?a, Türk Eğitim-Sen Seydişehir İlçe Temsilcisi İbrahim Çetinel olmak üzere hepimizin rahat ve konforu için elinden geleni yapan Mehmet Gebik? e ve anlatımları ile bizleri o günlere götüren Rehber Ahmet Güngör? e sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.