Diyetisyen Hatice Karataş Topalak

HAMİLELİK DÖNEMİNDE TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

21 Kasım 2022 00:10

Hamilelik süreciniz boyunca sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenme hem kendinizi iyi hissetmenizi sağlar hem de sizin ve bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur. Bu nedenle ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini almanız ve bebeğiniz için potansiyel risk teşkil eden besinlerden uzak durmanız gerekmektedir. Tamda bu noktada hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için uzak durmanız gereken besinler:

Çiğ veya Az Pişmiş YumurtaÇiğ yumurta, rafadan yumurta ve az pişmiş yumurta hamilelikte tüketilmemesi gereken yumurta türleridir. Az pişmiş yumurta salmonella denilen bakteriler yoluyla hamilelikte çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebep olur. Bu tür bakteriler ishalle sonlanan rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Çiğ kek harcı, mayonez, çikolatalı mus benzeri soslar çiğ yumurta içerdiklerinden dolayı kaçınılması gereken yiyeceklerdir.

Karaciğer ve Karaciğer Ürünleri

Karaciğer ve karaciğer ürünlerinde bol miktarda A vitamini bulunur. A vitamini, hücre farklılaşmasında, göz bütünlüğünün korunmasında ve kemik gelişiminde önemli bir rol oynarlar fakat fazla miktarda tüketilmesi bebek için toksik (zehirli) etki oluşturabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde tüketilmemelidir.

 

Pastörize Edilmemiş Süt Ürünleri

Pastörize süt ve pastörize sütten yapılmış beyaz peynir, kaşar peyniri hamileler için kalsiyum kaynağıdır ve sık sık tüketilmesi gerekirken, pastörize edilmemiş veya küflü peynirler çok tehlikelidir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde ve pastörize edilmemiş sütlerde; erken doğum ya da düşük riskine neden olabilecek listeria bakterisi bulunur.

 

Civa Oranı Yüksek Balıklar

Hamilelik döneminde civa içeriği yüksek olan balıkların sık tüketilmesi, bebeğin beyin ve sinir gelişimini kötü etkiler. Bilişsel ve motor gelişimi ve hatta görme yeteneğini etkilemektedir. Derin su balıkları civa içeriği yüksek balıklardır halileler uzak durmalıdır.

Köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru, marlin balığı ve kiremit balığı uzak durulması gereken civa içeriği yüksek balıklardır. Pişmemiş deniz balıkları da annenin beslenmesi için uygun değildir. İstiridye ve mideye gibi kabuklu deniz ürünlerinden de kesinlikle uzak durulmalıdır.

 

Az Pişmiş veya Çiğ Balıklar

Çiğ balık (suşi), özellikle kabuklu deniz ürünleri taşıdıkları virüsler ve bakteriler nedeniyle enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu enfeksiyonlardan bazıları bebekte ciddi ve hatta ölümcül sonuçlara yol açabilir.

 

İyi Yıkanmamış Sebze ve Meyveler

Sebze ve meyveler akan suyun altında iyice yıkanıp tüketilmelidir. Toksoplasma adı verilen bir parazit, yıkanmamış meyve ve sebzelerde yaşayabilir ve toksoplazmozis adı verilen, bebeğiniz için çok tehlikeli olabilen bir hastalığa neden olabilir. Sebze ve meyveleri yıkamak için sabun kullanmayın. Bunun yerine, bol su altında yüzeyleri küçük bir sebze fırçasıyla fırçalayabilirsiniz. Çürük bölgelerini de mutlaka temizleyin bu bölgeler bakteri bulundurabilir.

 

Çiğ filizler

Protein ve minerallerin iyi kaynağı olan çiğ filizler; gebelik döneminde kaçınılması gereken yiyecekler arasındadır. Çiğ durumdayken, gıda zehirlenmelerine yol açabilen zararlı bakteri ve virüsleri barındırabilirler.

 

Maydanoz Yağı ve Maydanoz

Hamileler için aşırı miktarda maydanoz yağı tüketimi rahim kasılmalarına ve düşüklere neden olabileceğinden tüketilmemelidir. Maydanoz yaprakları da maydanoz yağının kaynağıdır. Maydanozun hamile değilken herhangi bir yan etkisi olmamasına rağmen, hamşleyken tüketildiğinde sağlık risklerine neden olabileceğinden tüketilmemelidir.

 

Meyankökü

Meyankökü veya Mulethi, birçok mutfakta kullanılan zararsız bir baharattır. Ancak, gebelik sırasında alımı rahim kasılmalarına neden olabilir. Bu kasılmalar erken doğum tehdidine yol açabilir.

 

Bitki çayları

Özellikle ada çayı, ahududu, sinameki ve melisa çayı rahimde kasılma yaratabilir. Düşük ve erken doğuma sebep olabilir. Ve genel olarak hamilelik döneminde bitki çaylarını çok az tüketmeye çalışınız.

Hurma
Hurmanın hamileliğin erken dönemlerinde yenildiği zaman rahmi yumuşatıcı etkisi olğundan dolayı düşüklere ve erken doğuma neden olabilme etkisi olup olmadığı hakkında araştırmalar sürmektedir. Fakat doğuma son bir hafta kala günde 2-3 adet tüketildiği zaman doğumu kolaylaştırıcı etkisi olduğu da söylenmektedir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıklı günler dilerim.

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

GEBELİK DİYABETİ (GESTASYONEL DİYABET)
17 Ağustos 2022 00:10

SPOR/ MÜSABAKA/ANTRENMAN SIRASINDA VE SONRASINDA BESLENME
21 Temmuz 2022 00:10

SPOR/ MÜSABAKA/ANTRENMAN ÖNCESİ BESLENME
30 Haziran 2022 00:10

HİPERTANSİYON NEDİR VE BESLENME TEDAVİSİ NASIL OLUR
26 Mayıs 2022 00:10

BAYRAMDA NASIL BESLENMELİYİZ ?
01 Mayıs 2022 00:10

RAMAZANDA SU TÜKETİMİ
10 Nisan 2022 00:10

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMELİYİZ
03 Nisan 2022 00:10

SOFRALARIN BAŞTACI YAĞLARIN TÜKETİM ŞEKLİ VE FAYDALARI
13 Mart 2022 00:10

TOK TUTAN BESİNLER
06 Mart 2022 00:10

HAMİLELERDE AKDENİZ DİYETİNİN YARARLARI
20 Şubat 2022 00:10

UYKU PROBLEMLERİNİN BESİNLER İLE TEDAVİSİ
09 Şubat 2022 00:10

KARACİĞER YAĞLANMASI VE BESLENME TEDAVİSİ
25 Ocak 2022 00:10

BİR HAFTADA 10 KİLO VERİRSEN NE Mİ OLUR ?
20 Ocak 2022 00:10

Covid 19 ve omicron varyantında beslenme
16 Ocak 2022 00:10

SAYGIDEĞER OKURLARIMIZ
13 Ocak 2022 00:10

Tüm Yazılar