11 Mayıs 2026, Pazartesi
18:46
23.07.2025

Toroslar’da Mantar Avcılarına Yılan Uyarısı: “Osmanlı Engereği Çok Tehlikeli ve Fark Edilmiyor”

YAŞAM
Toroslar’da Mantar Avcılarına Yılan Uyarısı: “Osmanlı Engereği Çok Tehlikeli ve Fark Edilmiyor”

Havaların ısınmasıyla birlikte Toros Dağları’nda doğa yeniden canlanırken, kış uykusundan uyanan yılanlar da görülmeye başlandı. Özellikle göbek mantarı aramak için kırsal alanlara çıkan vatandaşlar, tehlikeli sürüngenlere karşı dikkatli olunması konusunda uyarıldı.

Bugün Toroslar Ağaçtepesi bölgesinde göbek mantarı arayan vatandaşlar, aynı bölgede tam 3 adet Osmanlı engereği görüntülediklerini ifade etti. Doğal yapısı ve renkleri nedeniyle taşlık ve otluk alanlarda adeta kamufle olan yılanların fark edilmesinin oldukça zor olduğu belirtildi.

Mantar toplayıcıları, “Bir anda ayağınızın dibinde görebiliyorsunuz. Özellikle kuru otlar ve taşlık bölgelerde neredeyse görünmüyor. Çok dikkatli olunmalı” diyerek bölgeye çıkan vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

Osmanlı Engereği Nedir?

Osmanlı engereği, Türkiye’nin özellikle Toroslar, Akdeniz ve Güney Anadolu bölgelerinde görülen zehirli bir engerek türü olarak biliniyor. Bilimsel adı Montivipera xanthina olan bu yılan türü, güçlü zehri nedeniyle dikkat çekiyor.

Uzmanlara göre Osmanlı engereği genellikle:

  • Kayalık ve taşlık alanlarda,
  • Çalılık bölgelerde,
  • Orman kenarlarında,
  • Güneş alan sıcak yamaçlarda görülüyor.

Renk yapısı sayesinde bulunduğu ortama kolayca uyum sağlayan yılan, çoğu zaman son anda fark ediliyor. Özellikle mantar arayan, odun toplayan veya doğa yürüyüşüne çıkan vatandaşların dikkatli olması gerektiği belirtiliyor.

Uzmanlardan Hayati Uyarılar

Doğada yılanla karşılaşılması durumunda vatandaşların:

  • Panik yapmaması,
  • Yılana yaklaşmaması,
  • Taş veya sopa ile müdahale etmemesi,
  • Sessizce bölgeden uzaklaşması gerektiği ifade ediliyor.

Uzmanlar ayrıca kalın bot ve paçalı kıyafet kullanılmasının riskleri azaltabileceğini belirtiyor.

Osmanlı engereği tarafından ısırılma durumunda ise vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği vurgulanıyor. Özellikle yüksek rakımlı Toros bölgelerinde mantar sezonunun başlamasıyla birlikte yılan vakalarında artış yaşanabileceği ifade ediliyor.

Bölgedeki mantar avcıları ise vatandaşlara şu çağrıda bulundu:

“Doğa güzeldir ama dikkatsizlik affetmez. Özellikle sabah erken saatlerde ve taşlık alanlarda herkes çok dikkatli olsun.”

Haber Görselleri

Toroslar’da Mantar Avcılarına Yılan Uyarısı: “Osmanlı Engereği Çok Tehlikeli ve Fark Edilmiyor” - Görsel 1
Toroslar’da Mantar Avcılarına Yılan Uyarısı: “Osmanlı Engereği Çok Tehlikeli ve Fark Edilmiyor” - Görsel 2
Toroslar’da Mantar Avcılarına Yılan Uyarısı: “Osmanlı Engereği Çok Tehlikeli ve Fark Edilmiyor” - Görsel 3
Toroslar’da Mantar Avcılarına Yılan Uyarısı: “Osmanlı Engereği Çok Tehlikeli ve Fark Edilmiyor” - Görsel 4
Toroslar’da Mantar Avcılarına Yılan Uyarısı: “Osmanlı Engereği Çok Tehlikeli ve Fark Edilmiyor” - Görsel 5
Toroslar’da Mantar Avcılarına Yılan Uyarısı: “Osmanlı Engereği Çok Tehlikeli ve Fark Edilmiyor” - Görsel 6
Manşet Altı Reklam
SOL1 Reklam Alanı
ICERIK_ARASI Reklam Alanı
Mobil Üst Reklam
MOBIL_ALT Reklam Alanı
ALT1 Reklam Alanı