Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen iftar programında önemli açıklamalarda bulundu. Kadın haklarından uluslararası gelişmelere kadar pek çok konuya değinen Erdoğan, çalışan ebeveynleri yakından ilgilendiren yeni yasal düzenlemenin müjdesini verdi.
? Doğum ve Babalık İzinlerinde Büyük Değişim
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile yapısını güçlendirmek ve çalışan anneleri desteklemek amacıyla hazırlanan yeni kanun teklifinin detaylarını paylaştı. Meclis’e sunulan düzenleme ile:
-
Çalışan Anneler: Kamuda ve özel sektörde 16 hafta olan doğum izni süresi 24 haftaya çıkarılıyor.
-
Özel Sektördeki Babalar: Özel sektör çalışanlarının 5 gün olan babalık izni, kamu çalışanlarında olduğu gibi 10 güne yükseltiliyor.
-
Takvim: Düzenlemenin Ramazan Bayramı sonrası yasalaşması bekleniyor.
? Gazze ve İran Mesajı: "Zulme En Güçlü Tepkiyi Biz Veriyoruz"
Dünya genelindeki çatışmalardan en çok kadınların etkilendiğine dikkat çeken Erdoğan, insani dramlara karşı Türkiye’nin duruşunu vurguladı:
-
Gazze Dramı: "İsrail'in katlettiği 72 binden fazla kişinin çoğu kadın ve çocuk. Dünyayı tüketime hapseden çarklar, önce kadın onurunu hedef alıyor."
-
Komşu İran: İranlı kadınlara ve annelere taziyelerini ileten Erdoğan, "Nerede bir yangın varsa oraya su taşımaya, nerede akan kan varsa merhem olmaya çalışıyoruz," dedi.
⚖️ "Sözleşme Değil, Kanun Yaşatır"
Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kararlılık mesajı veren Erdoğan, hukuki altyapının önemine değindi:
"Kadına şiddet insanlığa ihanettir. Biz 'sözleşme yaşatır' sloganlarına değil, 'kanun yaşatır' ilkesine inanıyoruz. Mevzuatımızı ihtiyaçlara göre sürekli güncelliyoruz."
? Kadının Statüsünde Tarihi Artış
2002 yılından bu yana kadınların toplumsal hayattaki temsiline dair verileri paylaşan Erdoğan, şu rakamlara dikkat çekti:
-
İş Gücü: Kadınların iş gücüne katılımı %27,9'dan %34,7'ye yükseldi.
-
Siyasi Temsil: 2002'de 24 olan kadın milletvekili sayısı, son seçimlerle birlikte 119'a ulaştı.
-
Eğitim ve Bürokrasi: 28 Şubat sürecinin getirdiği yasakların kaldırıldığını hatırlatan Erdoğan, başörtüsü yasağının son bulmasıyla kadınların bürokrasideki varlığının önünün açıldığını belirtti.
"Ayrımcılık Bizim Kitabımızda Yoktur" İnsanları cinsiyet, köken veya mezhep üzerinden ötekileştirmenin erdemle bağdaşmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı, "Kadın ve erkek bir bütünün ayrılmaz parçalarıdır. Her kim kadına ve çocuğa zulmediyorsa, insanlıktan nasibini almamış demektir," sözleriyle konuşmasını noktaladı.
