Orhan Özel, yaptığı açıklamada sekiz yıldır sürdürdüğü ilçe başkanlığı görevinden aday olmayacağını duyurmuştur. Bu süre zarfında partisini ve yönetim ekibini iyi noktalara taşıdıklarını ifade eden Özel, vicdanen rahat olduğunu vurgulamıştır. Ancak yaşanan sıkıntıların ardından, partinin geleceği için genç ve dinamik bir yönetimin iş başına gelmesinin daha hayırlı olacağını düşündüğünü belirtmiştir.
Özel, bundan sonra da partisine her kademede bir nefer olarak hizmet etmeye devam edeceğini, bu konuda daha sonra ayrıntılı açıklamalarda bulunacağını söylemiştir. Kongrenin 1 Ekim Çarşamba günü saat 13:00'te belediye düğün salonunda yapılacağını duyurmuş, sorumluluk sahibi tüm arkadaşlarını aday olmaya davet etmiş ve seçilecek arkadaşlara şimdiden başarılar dilemiştir.
Ayrıca, görevi sırasında kırdığı insanlar, arkadaşlar ve dostlar varsa onlardan haklarını helal etmelerini istemiş, kendisinin de partiden olan herkese hakkını helal ettiğini ifade etmiştir.
Orhan Özel'in açıklaması, Türkiye siyasetinde parti içi demokrasi ve yönetim yenilenmesi süreçlerine bir örnek teşkil etmektedir. Benzer şekilde, Merkez Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır da bir televizyon programında yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanı adayı olduğunu ancak ülke için daha iyi bir aday çıkması durumunda aday olmayabileceğini belirtmiştir. Bakır, kendisini rakip olarak gördüğü diğer siyasetçiler hakkında da görüşlerini paylaşmış, özellikle babadan devralınan liderlik anlayışına prensip olarak karşı olduğunu vurgulamıştır.
Orhan Özel'in aday olmayacağını açıklaması, CHP'nin ilçe kongresi öncesinde yaşanan doğal bir süreç olarak değerlendirilebilir. Özel, partisine hizmet etmeye devam edeceğini belirterek, parti içi demokrasiye ve yenilenmeye verdiği önemi göstermiştir. Kongre sonrasında oluşacak yeni yönetimin, partiyi daha ileriye taşıyacağı umulmaktadır.

