5 Aralık 2025, Cuma
16:10
23.07.2025

İklim Kanunu Teklifi ile hayvancılık bitecek, küçük işletmeler yok olacak iddialarına cevap

TÜRKİYE
İklim Kanunu Teklifi ile hayvancılık bitecek, küçük işletmeler yok olacak  iddialarına  cevap

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı medya kuruluşlarında yer alan "İklim Kanunu Teklifi ile hayvancılık bitecek, küçük işletmeler yok olacak" iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Yapılan açıklamada, İklim Kanunu’nun küçük besicilere yönelik hiçbir cezai hüküm içermediği ve hayvancılığı sonlandırmaya yönelik herhangi bir düzenleme bulunmadığı net şekilde ifade edildi. DMM, halkı korku ve paniğe sevk etmeye yönelik yalan bilgilere karşı resmi kaynakların takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
 

Son günlerde bazı basın organlarında yer alan "Besiciye Emisyon Darbesi Geliyor" başlıklı haberler, kamuoyunda tedirginlik yaratırken, bu iddialara Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden (DMM) yalanlama geldi. DMM, söz konusu haberlerde öne sürülen iddiaların asılsız olduğunu belirtti ve kamuoyuna resmi açıklamalara itibar edilmesi çağrısında bulundu.

DMM: İKLİM KANUNU HAYVANCILIĞI BİTİRMİYOR, GELİŞTİRİYOR
Yapılan açıklamada, bazı medya kuruluşlarında İklim Kanunu Teklifi ile hayvancılığın sona ereceği ve küçük işletmelerin cezalandırılacağı yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğu belirtildi.


İklim Kanunu Teklifi'nin amacı, vatandaşların iklim değişikliğine karşı korunması ve daha temiz, güvenli bir çevrede yaşamasının sağlanması olarak tanımlandı.

CHP'ye yakınlığıyla bilinen Nefes gazetesi iddialarına kaynak olarak CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'i gösterdi.
HAYVANCILIĞI BİTİRECEK DÜZENLEME YOK
DMM açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"İklim Kanunu Teklifi'nde, hayvancılığı sonlandırmaya yönelik hiçbir düzenleme bulunmamaktadır. Küçük besicilere yönelik herhangi bir cezai hüküm yer almamaktadır."


Ayrıca teklifin amacının tarım ve hayvancılık faaliyetlerini sekteye uğratmak değil, aksine korumak ve geliştirmek olduğu vurgulandı.

CEZAİ HÜKÜMLER SANAYİ TESİSLERİ İÇİN GEÇERLİ
Açıklamada, kanunda yer alan idari yaptırım hükümlerinin yalnızca belirli kriterleri karşılayan sanayi işletmelerine yönelik olduğu ifade edildi. Bu düzenlemelerin adli ceza ile herhangi bir ilgisi olmadığı da belirtildi.

DMM, Anayasa gereği cezaların ve yaptırımların kanunla açık şekilde düzenlenmesi gerektiğini, tasarıda yer almayan ceza uygulamalarının mümkün olmadığını da hatırlattı.

ASILSIZ HABERLER TÜRK CEZA KANUNU KAPSAMINDA SUÇ SAYILABİLİR
DMM, gerçek dışı içeriklerle kamuoyunu yanıltmaya yönelik haberlerin, Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesi uyarınca suç teşkil edebileceğini belirtti. Açıklamada şu uyarıya yer verildi:

"Tasarıda olmayan ceza ve uygulamaları var gibi göstermeye çalışmak, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla gerçeğe aykırı bilgileri paylaşmak suçtur. Vatandaşlarımızı resmi ve güvenilir kaynaklara itibar etmeye davet ediyoruz."

MANSET_ALTI Reklam Alanı
SOL1 Reklam Alanı
ICERIK_ARASI Reklam Alanı
MOBIL_UST Reklam Alanı
MOBIL_ALT Reklam Alanı
Alt Banner Reklamı