22 Nisan 2025, Salı
21:54
Ana Sayfa / Kültür Sanat / Sanal Medya Kitlesel Bir Silah mı Oldu?

Sanal Medya Kitlesel Bir Silah mı Oldu?

Kültür Sanat 05.04.2025 21:03 757 okunma
Sanal Medya Kitlesel Bir Silah mı Oldu?
Link kopyalandı!
Sanal Medya Kitlesel Bir Silah mı Oldu? Yabancı İstihbarat Örgütleri Toplumun DNA'sını Çözüyor
Yazan: Yusuf Uzun

Bir zamanlar sadece arkadaşlarımızla iletişim kurmak, güzel anılarımızı paylaşmak ve haber almak için kullandığımız sosyal medya, bugün bir başka boyuta geçmiş durumda. Öyle ki artık cep telefonlarımız cebimizde taşıdığımız küçük birer radar; kiminle konuşuyoruz, neye gülüyoruz, neyi seviyor ya da nefret ediyoruz... Hepsi bu sistemler tarafından işleniyor, depolanıyor ve analiz ediliyor. Peki, bu masum gibi görünen veriler neyin hizmetinde kullanılıyor?

Algı Savaşlarının Sessiz Cephesi

Bugün sosyal medya sadece bir iletişim aracı değil, bir “algı yönetimi” platformu haline geldi. Seçimlerden toplumsal olaylara, krizlerden ekonomik tercihlere kadar pek çok konu artık sosyal medya üzerinden şekilleniyor. Bu alan, yalnızca içerik üreticileri ve kullanıcılar tarafından değil, aynı zamanda profesyonel psikologlar, veri analistleri ve stratejistler tarafından da dikkatle izleniyor.

Yabancı istihbarat örgütleri için sosyal medya, savaşsız bir işgalin en etkili yolu haline geldi. Silahların yerini artık "like"lar, yorumlar ve viral içerikler aldı. Toplumun "duygusal haritası" çıkarılıyor, zayıf noktalar tespit ediliyor ve hedef kitleye özel içeriklerle sistemli bir yönlendirme yapılıyor.

Toplumun DNA'sı Çözülüyor

İnsanların ilgi alanları, korkuları, öfkeleri, dini ve politik eğilimleri... Bunların tümü artık veri olarak saklanıyor. Ve bu veriler, yalnızca reklam şirketleri için değil, istihbarat örgütleri için de altın değerinde. Dijital ortamda oluşturulan bu “davranışsal DNA”, toplumları zayıflatmak, bölmek veya yönlendirmek için kullanılabiliyor.

Bir ülkede toplumsal infial yaratmak için artık bombaya ya da askerî harekâta gerek yok. Doğru zamanda yayılan birkaç sahte video, manipülatif bir haber ya da trend olmuş bir hashtag ile istenilen etki sağlanabiliyor.

Peki Ne Yapmalı?

Bu tablo karşısında yapılması gereken şey basit ama hayati: Dijital farkındalık. Her kullanıcı bir “dijital yurttaş” olarak sosyal medyada gezdiğini, her etkileşimin bir iz bıraktığını ve bu izlerin bir gün aleyhine kullanılabileceğini bilmeli. Devletler ise siber savunma stratejilerini yalnızca teknik düzeyde değil, sosyolojik düzeyde de geliştirmeli.

Aksi takdirde, toplumların kendi içinden çökertilmesi kaçınılmaz olur. Çünkü artık savaşlar cephelerde değil, zihinlerde kazanılıyor.

REKLAM
REKLAM
REKLAM

BÜLTEN ABONELİĞİ

Güncel haberlerden ve duyurulardan haberdar olmak için bültenimize abone olun.

TAKVİM

22 Nisan 2025 Salı
21:54
Rumi: 22 Nisan 1441
Nisan 2025
Pt Sa Ça Pe Cu Ct Pz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Özel Günler:
  • 23 Nisan: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
REKLAM