Konya Eczacı Odası Başkanı Koru, düzenlediği basın toplantısında, ilaç dışı ürünlerin bilinçsiz tüketiminin halk sağlığını tehdit ettiğini ve ilaç temininde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti. Eczacıların ekonomik olarak zor durumda olduğunu vurgulayan Koru, çözüm bulunmazsa eczanelerin kapanma noktasına gelebileceğini söyledi.
"İLAÇ DIŞI ÜRÜNLER BÜYÜK TEHDİT"
Marketlerde ve çeşitli satış noktalarında ilaç dışı ürünlerin bilinçsizce satıldığını belirten Koru, bunun halk sağlığını büyük ölçüde tehdit ettiğini dile getirdi. Bazı marketlerin bu tür ürünleri kampanyalarla pazarlayarak ticari meta haline getirdiğini söyleyen Koru, “Bilinçsizce tüketilen bu ürünler, telafisi mümkün olmayan sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu çok ciddi bir problem” dedi.
"BAZI İLAÇLARI TEMİN EDEMİYORUZ"
Özellikle kanser, hormon ve göz ilaçlarında büyük bir tedarik sıkıntısı yaşandığını söyleyen Koru, ilaç üreticilerinin ve ithalatçılarının yeterli arzı sağlayamadığını belirtti. Bu sıkıntının birkaç sebebi olduğunu vurgulayan Koru, “Ülkemizde ilaç fiyatlarının düşük olması bir avantaj gibi görünebilir. Ancak kötü niyetli kişiler, bu ilaçları yurtdışına götürerek daha fazla kâr elde etmeye çalışıyor. Bu durum, hastaların ilaca ulaşmasını zorlaştırıyor” dedi.
Ayrıca, ilaç fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle eczanelerin ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşadığını dile getiren Koru, “Eczanelerimiz artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlanıyor. Kiralar, çalışan ücretleri ve giderler artarken, eczacıların gelirinde aynı oranda bir artış olmuyor. Eğer bir iyileştirme yapılmazsa, vatandaşlar ilaç alacak eczane bulamayabilir” diye konuştu.
"FİLİSTİNLİ MİSAFİRLERİMİZİN İLAÇ İHTİYACINI KARŞILADIK"
Konya’ya gelen Filistinli savaş mağdurlarının ilaç ihtiyacını karşılamak için büyük bir fedakârlık gösterdiklerini belirten Koru, “Konya’da yaklaşık 200 Filistinli misafirimiz var. Sağlık Müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde hareket ederek ilaçlarını temin ettik. Eczacılarımız, sağlık müdürlüğü ile sözleşmelerini yaparak bu konuda üzerine düşeni yaptı. Ancak bizim ihtiyaçlarımız ne yazık ki çoğu zaman görmezden geliniyor” ifadelerini kullandı.
"ECZANELER KAPANMA NOKTASINA GELDİ"
Eczanelerin ekonomik olarak sürdürülebilir bir noktada olmadığını söyleyen Koru, yetkililere çağrıda bulunarak, “Eğer gerekli adımlar atılmazsa, eczaneleri kapatmak zorunda kalabiliriz. Biz devletimizin yanındayız, ancak yetkililerin de sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz. Sesimiz duyulmazsa, en son çare olarak eczane kapatma eylemi yapmaktan çekinmeyeceğiz” dedi.

