Üniversite öğrencileri için hazırlanan İŞKUR Gençlik Programı devreye girdi. Gençlere üniversitede okudukları dönemde deneyim kazanmalarına katkı verecek programın ayrıntıları, Konya Selçuk Üniversitesi tarafından tek tek açıklandı.
İŞKUR GENÇLİK PROGRAMI BAŞVURULARI BAŞLIYOR
İŞKUR Gençlik Programı nedir, başvurular nasıl yapılacak, ne kadar ücret verilecek? sorularının cevabı, Konya Selçuk Üniversitesi tarafından tek tek verildi. Buna göre; Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen program; öğrencilerin istihdam edilebilirliklerini artırmak, çalışma disiplinini kazanmalarını sağlamak ve iş hayatına dair pratik deneyimler edinmelerine destek olmak üzere devlet üniversiteleri ile iş birliği içinde uygulanıyor. Haftada en fazla üç gün süren bu program sayesinde öğrenciler hem kısa vadeli sigorta güvencesi altına alınmakta hem de günlük ücret karşılığında çalışarak maddi kazanç elde ediyor.
İşte merak edilenler ve cevapları:
Programın amacı nedir?
Programın amacı, öğrencilerin iş gücü piyasasına kazandırılması, çalışma alışkanlığı ve disiplini kazanmalarını sağlamaktır.
Program nasıl uygulanmaktadır?
En fazla haftada 3 gün çalışılabilir. Günlük çalışma süresi 7,5 saattir. Üniversitenin takdiri ile cumartesi ve pazar günleri de çalışılabilir.
Katılımcılar için sigorta uygulanıyor mu?
Evet, katılımcıların kısa vadeli sigortalılığı sağlanır. (Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı primleri karşılanır. Emekliliğe katkısı olmaz)
Başvuru nasıl yapılır? Başvuru yaparken öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor?
Başvurular İŞKUR Gençlik Platformu (https://genclik.iskur.gov.tr/), İŞKUR Mobil uygulaması, İŞKUR e-şube (https://esube.iskur.gov.tr/ veya Alo 170 üzerinden yapılabilir. Zorunlu durumlarda başvurular il müdürlükleri veya hizmet merkezlerinden de başvuru yapılabilir.
İŞKUR kaydının bulunması gerekir.
Öğrenciler ne kadar ödeme alır?
Ödemeler günlük olarak hesaplanır ve günlük ücret 1.083 TL'dir. Haftalık katılıma göre ödeme yapılır. Örneğin, haftada bir gün katılan bir öğrenci, ayda 4 gün katılım yaparsa ay sonunda 1.083 TL x 4 ödeme alır.
Katılım şartları nelerdir?
Türk vatandaşı olmak. Katılımcının 18 yaşını doldurmuş olması, üniversitenin son bir yıl içinde sigortalısı olmamak ve üniversitenin örgün öğrencisi olmak zorunludur.
Başvuru tarihinden önceki son bir ay içinde sigortalı olmamak ve programa başlama tarihinde de sigortalı olmamak gerekiyor.
Hangi öğrenciler programa başvurabilir?
Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri programa katılabilir.
Açık öğretim, uzaktan eğitim veya kaydı dondurulmuş öğrenciler programa katılamaz.
Hane geliri şartı nedir?
Hane geliri, asgari ücretin net tutarının 3 katını geçmemelidir.
Öğrenci yurdunda kalıyorsa gelir şartından muaftır.
Ailesiyle yaşıyorsa, aile gelirleri hesaba katılır.
Devamsızlık süresi ne kadar?
Program süresi 6 aydan azsa 7 gün, uzun sürede ise 10 güne kadar izin hakkı vardır.
Başvuru tarihleri önümüzdeki günlerde İŞKUR tarafından açıklanacak.