banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Yardım için ülkemize gelen İsrail ekibi, tarihi eseri yanında götürmüş

Deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarına katılmak için ülkemize gelen İsrailli ekip ZAKA’nın, yıkılan Antakya Sinagogu'nda bulunan tarihi Ester kitabını İsrail'e götürdüğü ortaya çıktı. 

20 Şubat 2023
Yardım için ülkemize gelen İsrail ekibi, tarihi eseri yanında götürmüş

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından birçok ülke gibi İsrail de arama kurtarma çalışmalarına destek olması için ülkemize bir ekip gönderdi.

ANTAKYA'DAKİ TARİHİ ESERİ İSRAİL'E GÖTÜRMÜŞLER
İsrail ekibi çalışmaların ardından ülkesine dönerken dikkat çeken bir olay ortaya çıktı. İsrailli ekiplerden biri olan ZAKA'nın Antakya Sinagogu'nda saklanan iki asırlık Ester Kitabı parşömenlerini ülkesine götürdüğü öğrenildi. Söz konusu haber ve tarihi eserin görüntüleri, ülke medyasındaki haberlerde de yer aldı.

"HAYATIMIN EN DUYGULANDIRICI ANLARINDAN BİRİYDİ"
Ynet ve The Jerusalem Post'un haberine göre Antakya'da yaşlı bir şahsın kendisine bu eseri verdiğini iddia eden ZAKA arama kurtarma kuvveti komutanı Binbaşı Haim Otmazgin, tarihi eseri gösterip, "On yıllardır ZAKA gönüllüsüyüm, bu hayatımın en duygulandırıcı anlarından biriydi. Depremle neredeyse yerle yeksan olduktan sonra bile böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının bozulmadan kalmasını sağlamaktan gerçekten onur duyuyorum" dedi.

yardim-icin-ulkemize-gelen-israil-ekibi-tarihi-eseri-yaninda-goturmus-002.jpg

TÜRK YAHUDİ TOPLUMU: ESER İSRAİL'DEN TESLİM ALINDI
Durumun ortaya çıkmasının ardından sosyal medyada birçok kişi tepkisini ortaya koydu. Türk Yahudi Toplumu (Türkiye Hahambaşılığı Vakfı) ise yazmayı İsrail'den geri aldıklarını ve Antakya Sinagogu'nun tadili sonrası yerine koyacaklarını açıkladı. Açıklamada, "İlgili Ester parşömeni İsrail'den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir. Saygılarımızla." ifadeleri yer aldı.

yardim-icin-ulkemize-gelen-israil-ekibi-tarihi-eseri-yaninda-goturmus-001.jpg

"GEREĞİ YAPILIR"
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun ise sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: "Ülkemizdeki kültür varlıkları, dini niteliği olup olmadığına bakılmaksızın devlet malı niteliğindedir. Kültür varlığı niteliğini haiz objelerin ülkemizden çıkarılması yasaktır. Kültür varlıklarımızı yurtdışına çıkaranlar kim olursa olsun gereği yapılır."

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147