banner161

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Koruyucu aile nedir? Koruyucu aile nasıl olunur?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından korunma ve bakım ihtiyacı ortaya çıkan çocuklara koruyucu aile olmak isteyenlerin izleyeceği sürece ilişkin açıklama yaptı. Aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların ilk olarak Bakanlığa bağlı kuruluşlara alındığı ifade edilen açıklamada, çocukların güvenli şekilde bakımlarının sağlandığı ve ailelerine ulaşma çalışmalarının yapıldığı belirtildi. Peki, koruyucu aile nedir, aranan şartlar neler? 

12 Şubat 2023
Koruyucu aile nedir? Koruyucu aile nasıl olunur?

Koruyucu aile nedir? Koruyucu aile nasıl olunur?
Koruyucu aile başvurusu depremden sonra en çok araştırılan konular arasına girdi. Koruyucu aile olmak birçok yardımsever tarafından tercih edilen bir yöntem. Başvuru yapmak isteyen ise başvuru şartlarını araştırmaya başladı.
Koruyucu aile nedir? Koruyucu aile nasıl olunur?

Kahramanmaraş depreminin ardından en çok araştırılan konulardan biri de koruyucu aile olma şartları oldu. Birçok yardımsever vatandaş nasıl koruyucu aile olunacağını ve konuya ilişkin şartları araştırdı. İşte, konuyla ilgili tüm detaylar... 

KORUYUCU AİLE NASIL OLUNUR?

Bakanlık tarafından yapılan yazılı bildirgede, aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların ilk olarak bakanlığa bağlı kurum ve kuruşlara kabul edildiği, güvenli bir şekilde bakımlarının sağlandığı ve ailelerine ulaşma çalışmaları yapıldığı belirtilerek deprem bölgesinde korunma ve bakım ihtiyacı belirlenen çocukların ailelerin yanına yerleştirilme işlemlerinin devam ettiği aktarıldı. 

KORUYUCU AİLE ŞARTLARI

Kahramanmaraş merkezli 7.6 ve 7.7 büyüklüklerindeki meydana gelen deprem 10 ilde ciddi hasarlara yol açtı. Bazı hasarlar var ki geri dönüşü olmayan kayıpları da içinde barındırıyor… Afet bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarındaki can kaybı ve yaralı sayıları AFAD tarafından bildiriliyor. Ölü sayıları her geçen gün artarken depremzedelerin birçoğunu anne ve babasız kalan çocukların oluşturduğu da belirtilmişti.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aile ve yakınlarına ulaşılamayan çocukların ilk olarak bakanlığa bağlı kuruluşlara alındığı belirterek, depremzede çocuklara koruyucu aile olmanın koşullarını duyurdu.

Evli ya da bekar herkes aşağıdaki şartları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne başvurabilir;

-T.C. vatandaşı iseniz

-25-65 Yaşları arasındaysanız

-Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız

-Düzenli bir gelire sahipseniz

-En az ilkokul mezunu iseniz

-Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz

KORUYUCU AİLE BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER

-Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği.

-İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği.

-Adli sicil belgesi.

-Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu.

KORUYUCU AİLE KAÇ ÇOCUĞA BAKABİLİR?

Kardeş çocukların bir arada aynı aileye yerleştirilmesi tercih edilmektedir. Çocuklar ve koruyucu aile arasında birebir ilişki kurulması ve çocukların sağlıklı bireysel gelişimlerinin sağlanacağı uygun ortam ve şartların bulunması konuları değerlendirilerek karar verilecektir. Koruyucu ailelere 3 çocuk yerleştirilebilmektedir.

EVLAT EDİNME VE KORUYUCU AİLE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Evlat edinme çocuğun velayet haklarının evlat edinene mahkeme kararı ile devredilmesidir. Koruyucu aile çocuğun bakım, yetişme ve eğitim sorumluluğunu devlet ile paylaşılırken çocuğun velayeti biyolojik ailesinde kalır

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147