BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İtalya’da Mimarlık Eğitimi

 

26 Kasım 2022
İtalya’da Mimarlık Eğitimi

İtalya'da mimarlık eğitimi söz konusu olduğu zaman dünya çapında ün yapmış üniversitelerden söz edebiliriz. İtalya, uzun ve zengin bir mimarlık eğitimi geçmişine sahiptir. Avrupa'da mimarlığa adanmış bir üniversiteye sahip olan ilk ülke olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. İtalya’daki mimarlık eğitimi; Pavia Üniversitesi'nin Milan Dükü Galeazzo II Visconti tarafından kurulduğu 1368 yılına kadar uzanır.

Yüzyıllar boyunca İtalyan mimarlar, Avrupa'nın en güzel binalarından bazılarını tasarlamakla sorumlu olmuşlardır. Ayrıca düz çatılar yerine kubbe kullanılması gibi yeniliklerin oluşturmada da etkili olmuşlardır. Bu eski binaların çoğu II. Dünya Savaşı sırasında yıkılmış olsa da, günümüze kadar uzanan pek çok mimarı yapı vardır. Bu durumun doğal sonucu olarak İtalya’da mimarlık okumak; her zaman popüler olmuştur. Özellikle ülkemizden hemen her yıl çok sayıda öğrenci İtalya’ya mimarlık okumak için gitmektedir.

İtalya, uzun bir mimarlık eğitimi geleneğine sahiptir. İtalya'daki doğrudan ilk mimarlık okulu, 1577'de Raphael tarafından Roma'da kurulan Accademia di San Luca adında açılmıştır. Sonrasında ülkedeki bu alanda açılan okulların sayısında ciddi oranda bir artış gözlenmiştir. 1666 yılında Milano'da kurulan Accademia di Belle Arti di Brera bu yeni kurumların en önemlilerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Accademia di Belle Arti di Firenze gibi köklü kurumlar; İtalya’da mimarlık eğitimi için önemli bir merkez haline gelmiştir.

İtalya'da Mimarlık Eğitiminin Avantajları

Günümüz itibariyle mimarlık eğitimi söz konusu olduğu zaman İtalya Avrupa'nın en prestijli ülkelerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası öğrencileri de kabul eden İtalya günümüz koşullarında akademik anlamda mimarlık üzerine çalışmaların yürütüldüğü bir ülke olarak da dikkatleri üzerine çekmektedir. İtalya’da mimarlık eğitiminin avantajları söz konusu olduğuz zaman aşağıdaki ayrıcalıklarda söz edebiliriz;

  • Zengin bir kültürel yapıyla tanışırsınız
  • Sanatsal bir ortamda eğitim görürsünüz
  • Yüksek düzeyde bir mimarlık eğitimi alırsınız
  • Uluslararası düzeyde geçerliliği olan diplomaya sahip olursunuz

İtalya'da mimarlık eğitimi, üniversiteler ve sanat okullarından özel akademilere kadar çeşitli ortamlarda yürütülür. Mimarlık mesleği kanunla düzenlenir ve eğitim kursları Eğitim, Üniversite ve Araştırma Bakanlığı tarafından akredite edilmektedir. Bu aşamada İtalya’daki mimarlık bölümlerine dair profesyonel bir şekilde yurtdışı eğitim danışmanlığı hizmeti almanız her zaman önerilmektedir. Pavaedu.com tam da bu noktada üst düzeyde bir hizmetin merkezinde yer almaktadır.

Mimarlık konusunda İtalyan profesyonel dereceleri, 5 yıllık eğitimin ardından verilir. 3 yıllık lisans derecesi + 2 yıllık yüksek lisans derecesi bu eğitimi sürecini kapsamaktadır. Öğrencinin ilgi alanına bağlı olarak takip edilebilecek birçok farklı yüksek lisans derecesi vardır. En yaygın yüksek lisans dereceleri söz konusu olduğu zaman; restorasyon, mimarlık yüksek lisans ve şehir planlama yüksek lisans karşımıza çıkmaktadır.

İtalya’da Mimarlık Eğitimi Veren Okullar

Mimarlık, dünyadaki en popüler ve heyecan verici kariyerlerden biridir. Mimarlık çok çeşitli bir alandır ve birçok farklı türde mimarlık okulu vardır. Aşağıdaki bilgiler size İtalya'daki mimarlık eğitimi hakkında genel bir bakış sunacaktır;

  • Devlet üniversiteleri
  • Özel üniversiteler
  • Teknik enstitüler
  • Sanat akademileri

Bu kurumlardaki mimari programlar, uzunluk ve içerik bakımından büyük farklılıklar gösterir. Çoğu program 3 ile 5 yıl sürer. Ancak bazı özel üniversiteler mezuniyet için daha az kredi gerektiren daha kısa programlar sunar. İtalya, uzun süredir devam eden bir mimarlık eğitimi geleneğine sahiptir. Dünya standartlarında bir dizi üniversite, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde mimarlık dereceleri sunmaktadır.

İtalya'da mimarlık eğitimi, biri mimarlığın tasarım yönüne odaklanan, diğeri ise mimarlığın bilimsel yönlerine daha çok odaklanan iki farklı akıma bölünmüştür. İlk akım daha popülerken, ikinci akım daha çok mimarlık alanında araştırma kariyeri yapmak isteyenler içindir. İtalya'da mimarlık eğitimi zaman içinde gelişmiştir ve bugün lisanstan yüksek lisansa ve doktoraya kadar her seviyede kurslar sunmaktadır.

İtalya’daki mimarlık eğitimi fırsatları oldukça fazladır.  Bu kapsamda İtalya’daki mimarlık eğitimine dair profesyonel bir destek almak her zaman önerilmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında Pavaedu İtalya’da mimarlık eğitimi fırsatlarına dair kapsamlı bilgileri takipçileriyle buluşturmaktadır. Böylece İtalya’daki eğitim fırsatlarına dair kapsamlı bilgilere ulaşmanız mümkün olmaktadır.

İtalya'da Mimarlık Eğitimi Nasıldır?

İtalya, Avrupa'nın en eski mimarlık okullarından birine sahiptir. Bologna Üniversitesi 1088'de kuruldu ve mimarlık öğreten ilk İtalyan üniversitesiydi. Venedik Üniversitesi 1575 yılında kurulmuş ve mimarlık eğitimi için önemli bir merkez haline gelmiştir. Accademia di Belle Arti, 1563 yılında Floransa'da kuruldu ve bugün hala aktif olan bir üniversite olarak karşımıza çıkmaktadır.

İtalya’da öğrenciler, mimarlığın tasarım yönüne odaklanan ve mimarlığın bilimsel yönlerine daha fazla odaklanan iki farklı akım arasından seçim yapabilir. İlk akım daha popülerken, ikinci akım daha çok mimarlık alanında araştırma kariyeri yapmak isteyenler içindir. En ünlü İtalyan mimar, Aziz Petrus Bazilikası'nın kubbesi ve Sistine Şapeli gibi projelerde çalışan Michelangelo'dur. İtalya’da çok sayıda önemli eserin bulunuyor olması; ülkedeki mimarlık eğitiminin üst düzeyde sunuluyor olmasındadır.

İtalya'daki mimarlık eğitimi, dünyadaki en prestijli ve saygın eğitimlerden biridir. İtalya'da mimarlık eğitimi, lisans derecelerinden yüksek lisans derecelerine, doktora programlarına ve doktora sonrası programlara kadar çok çeşitli mimarlık programları sunmaktadır. İtalya'da mimarlık okuyan öğrencilerin çoğu, bir devlet üniversitesinde veya özel bir üniversitede lisans programına kayıtlıdır.

İtalya'da mimarlık eğitimi, özellikle ülkenin en iyi üniversitelerinden birinde okumak isteyenler için oldukça seçici kabul edilir. Bu okullarda bir lisans programına kabul edilebilmek için adayların ortaokulu mükemmel notlarla bitirmiş olması, üniversitelerin talep ettiği sınavlardan geçmiş olması ve portfolyolarını öğretim üyelerinin incelemesine sunmuş olması gerekir. Sonuç olarak İtalya’da mimarlık okumayı istiyorsanız; mutlaka yurtdışı danışmanlığı hizmeti almalısınız!

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.