banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Seydişehir'de bir Mesleğinin son temsilcisi işi bırakmasıyla kalaycılık mesleği bitti

Seydişehir’deki son temsilcisi 71 yaşındaki Muzaffer Çalışkan, 13 yaşında çırak olarak başladığı 50 yıllık mesleğine veda etti. 

18 Kasım 2022
Seydişehir'de  bir  Mesleğinin son temsilcisi  işi  bırakmasıyla  kalaycılık  mesleği   bitti

Konya’nın Seydişehir ilçesinde mesleğinin son temsilcisi olan 50 yıllık kalaycı ustası Muzaffer Çalışkan, gelişen teknolojiye rağmen  2022  yılına   kadar direnek mesleğini yaptı.

Seydişehir ilçesi Ulukapı Mahallesindeki küçük iş yerinde kalaycılık yapan Muzaffer Çalışkan (71), ilçede mesleğinin son temsilcisi olarak ön plana çıkıyordu

Ömrünün 50 yılını kalaycılıkla geçiren Muzaffer Çalışkan, gelişen teknolojiye rağmen son yıllarda bakır kaplara artan ilgi nedeniyle  son yıllarda işlerinde yoğunluk yaşamasına  rağmen  işyerini  kapatma   kararı aldı.

Geçtiğimiz  yıllarda Seydisehirhabere   konuşan Muzaffer  Usta "Küçük yaşlarda başladığı kalaycılık mesleğini yıllarca seyyar olarak yürüten Muzaffer Çalışkan, 35 yıl önce açtığı dükkanında hala işini severek yapıyor. 50 yıldır tek başına çalışan Muzaffer Çalışkan, "Bu işe 50 yılımı verdim. İlk başladığımda seyyar olarak başladım Seydişehir ve çevresinde müşterinin ayağına giderek kalaycılık yapardık. Seydişehir’de benden başka bu işi yapan yok. Arkadan gelen olmadığı için artık kalaycılık son günlerini yaşıyor. Eskisi gibi meslek öğrenme işi bitti şimdi liseyi bitirdikten sonra kimse meslek öğrenmek istemiyor. Belirli müşterilerim var. Son yıllarda bakıra karşı ilgi çoğaldı ve işlerim iyi yetiştiremiyorum. Genelde kazan, dığan türü tencereler geliyor. İlk önce kostikle kaynatıp yıkıyorum ve yağını temizliyorum, sonra kuma yatırıyorum en son kalaylıyorum. Kalay yapılan malzemeler düzgün kullanılırsa 15 yıl gibi uzun süre kullanılır. dedi.

 

Yeni neslin bu mesleğe ilgi duymadığına da sitem eden Çalışkan, birkaç sene daha bu işi yaptıktan sonra bırakacağını sözlerine ekleyen Muzaffer Çalışkan  bu yıl ömrünü verdiği  işini  bıraktı.

Seydişehirde Mesleğin son temsilcisi  olan Muzaffer Çalışkanın kalaycı dükkanını  kapatması ile   seydişehirde   kalaycılık yapan   işyeri kalmadı ve  bir meslek daha  yok oldu.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147