banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

OKULLAR AÇILIYOR !!! ÇOCUĞUM NASIL BESLENMELİ ?

DİYETİSYEN HATİCE KARATAŞ TOPALAK OKULLAR AÇILIYOR !!! ÇOCUĞUM NASIL BESLENMELİ ? 

10 Eylul 2022
OKULLAR AÇILIYOR !!!  ÇOCUĞUM NASIL BESLENMELİ ?

Fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimleri hızlı olan okul çağı çocukları, yaşam boyu devam edecek davranışların ve alışkanlıkların büyük bölümünü 6-12 yaş aralığında kazanıyor.

  1. Toplumsal ve bireysel birçok alışkanlık bu dönemde kazanılır.
  2. Benzer şekilde çocuğun beslenme eğitimi de bu dönemde kazandırılmaktadır.  
  3. Annenin sağlıklı beslenme konusundaki davranış ve tutumu en önemli belirleyici faktördür.

Neden mi? Çünkü, çocuklarımızın %10’unun boyu yaşına göre kısa! Çünkü, ülkemizde 5 yaş üstü çocuklarda demir eksikliği anemisi ve D vitamini seviyeleri düşük! Ve bu saydığımız nedenlerin çoğu, yanlış beslenme ve yaşam tarzından kaynaklanmaktadır.

  1. Yapılan bir çalışmaya göre okul çağı ve ergenlik döneminde aile ile birlikte ne kadar sıklıkta düzenli öğün tüketilirse erişkinlik döneminde de düzenli öğün tüketimi ve sebze meyve gibi lif içeriği yüksek faydalı besinlerindaha çok tüketildiği tespit edilmiştir.

Okul çağı çocuklarında dengesiz ve sağlıksız beslenmeye bağlıbüyüme ve gelişim geriliği, sık hastalanma, okul başarısında, algılama, dikkat ve bilişsel yeteneklerinde azalma obezite ortaya çıkıyor, yetişkinlik dönemlerinde bulaşıcı olmayan hastalıkların (diyabet, astım, kalp hastalıkları, hiper tansiyon,alerji, kanser) görülme sıklığı da aynı oranda artış gösteriyor! Gelin bu kötü tablonun önüne nasıl geçeceğimizi görelim.

Okul başarısını arttırmak, bilişsel yetenekleri geliştirmek, gelecek nesillerin daha güçlü ve sağlıklı olmalarına temel hazırlamak için çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesi büyük önem taşıyor.

Bunun için çocukların yaşlarına,boy ve kilo oranlarına göre enerjilerinin hesaplanıpgereksinimlerine uygun beslenmeleri gerekmektedir.

  • Süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar, sebze, meyve ile ekmek ve tahılların yer aldığı besin gruplarına dengeli bir şekilde yer verilmesi gerekiyor.

Süt, yoğurt, peynir, kefirin yanı sıra sütlü tatlılar, kalsiyumdan zengin olmaları nedeniyle özellikle çocuk ve ergenlerde kemik ve dişlerin sağlıklı gelişmesinde önemli rol oynuyor.

  • Çocukluk dönemi beslenmesinde ayrıca, protein kalitesi yüksek olduğu için her gün bir adet yumurta tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubunda, et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyeceklerin yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu yemişler de çok önemli. İyi kaliteli proteinin yanı sıra demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller ile B1, B6, B12 ve A vitamini kaynağı olan bu besinler, büyüme ve gelişmeyi, hastalıklara karşı direnç kazanılmasını sağlıyor.

  • Sebze ve meyve tüketimi çok önemli

Meyve ve sebzeler de çocuklarda büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, deri ve göz sağlığı, diş ve diş eti sağlığı, kan yapımı, hastalıklara karşı direnç oluşumunda etkili.Besin ögeleri farklılık gösterdiği için meyve ve sebze tüketiminde çeşitlilik sağlanması önem taşıyor.

  • Karbonhidratlar temel enerji kaynağı

Ekmek, pirinç, bulgur gibi tahıllar ve makarna, erişte, kuskus gibi besinler, karbonhidrat içeriğinin yüksek olması nedeniyle vücudun temel enerji kaynağını oluşturuyor, sinir, sindirim sistemi ile deri sağlığı ve hastalıklara karşı koruyucugörev üstleniyor.

Çinko, bakır, demir gibi mineral emilimleri daha kolay olduğu için mayalı ve tam tahıllı ekmekler, tam tahıllı bazlamaların tüketilmesi, mayasız yufka, bazlama gibi ürünlerden kaçınılması, günlük beslenmede, toplam tahıl tüketiminin en az yarısının tam tahıllardan oluşması, pirinç yerine buğdaydan yapılan bulgur tercih edilmelidir.

  • Kızartmalardan mümkün olduğunca uzak durunuz.

Obezite, iç organ yağlanması ve kanser oluşturma riskinden dolayı ayda 1'den daha az tüketilmelidir.

  • Her gün 1 saat açık havada oyun

Okul çağı çocuklarında sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivite de gelişim açısından büyük öneme sahip.

  • Televizyon,tablet,telefon, bilgisayar başında  hareketsizgeçirilen zamanın ise günde 2 saati aşmaması gerekiyor.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıklı günler dilerim.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147