BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

“VEFANIN GEREĞİNİ YAPTIM” Ali Rıza Taban

 

24 Ağustos 2022
“VEFANIN GEREĞİNİ YAPTIM”  Ali Rıza Taban

Önceki gün bu sütunda çıkan “Vefa aslında hiç” başlıklı yazımızı okuyan Seydişehir’in eski belediye başkanı Abdülkadir Çat bizi telefonla aradı.

“Seydişehir’de belediye başkanı olduğum dönemde ben vefanın gereğini yaptım” diyen Çat konuyla ilgili olarak şunları söyledi.

“ Ordinaryüs Prof. Dr. Sadi Irmak Seydişehirli.  Bizim gurur duymamız gereken önemli değerlerimizden birisi.

Kendisi Seydişehirli ve Konyalı. Başbakanlık yaptı. Ülke siyasetine zor dönemlerde damgasını vurdu.

Ben Seydişehir’de belediye başkanı seçilince kendisinin adını ana arterlerden birisi olan Hükümet Konağı önündeki caddeye verdim.

Adı unutulmasın ve gelecek kuşaklar tarafından hatırlansın düşüncesiyle.

Bu bir vefa borcuydu çünkü. “ Abdülkadir Çat’a geçmişte Seydişehirli olan diğer siyasetçileri de sordum.

CHP’li Mustafa Üstündağ ve Adalet Partili Necati Kalaycıoğlu’nu. CHP genel sekreterliği ve bir ara da CHP genel başkan vekilliği yapan Mustafa Üstündağ’ı bu mesleğin ilk yıllarında tanımıştık.

İsmet İnönü ve Ecevit’in gözdesiydi. 

Kendisi müthiş ve inanılmaz bir hatipti. Son derece etkileyici bir siyasetçiydi. İvriz İlk öğretmen mezunu olup Kalaycıoğlu ile hala dayı çocuklarıydılar.

İkisi de Orta Karaviran’lıydı. Kalaycıoğlu da, Üstündağ gibi  İvriz İlk Öğretmen okulu mezunuydu. Bir anekdot daha paylaşmazsak olmaz.

O da şu. Üstündağ’ın 1965 yılında Adalet Partisine yaptığı milletvekilliği başvurusu  parti teşkilatı tarafından “Bir kasabadan üç milletvekili olmaz” gerekçesiyle reddedilince o da gidip CHP’den aday olmuş ve milletvekili seçilmişti.

Bunu Üstündağ’ın kendisinden dinlemiştim, 1973 genel seçimleri sırasında ayaküstü bir sohbetimizde.

Necati Kalaycıoğlu’ndan da bahsetmemiz gerekiyor.

O bizim çok uzun yıllar boyu, vefatına kadar “abi” dediğimiz siyasetlerinden birisi. 14-15 yaşlarında iken Meclis binasına ilk onunla girdik. Bakanlık ve başbakanlık binasına onunla gittik.

Müthiş heybetli bir insandı ama mütevazıydı.  Ayrıca o da çok iyi bir hatipti. Abdülkadir Çat’a Üstündağ ve Kalaycıoğlu’nu sorunca şunları söyledi. “ İkisi de bizim için çok önemli siyasetçiler.

Necati Kalaycıoğlu Alüminyum Tesislerinin Seydişehir’de yapılmasında o dönem çok etkili oldu.

Tesisler, Demirel’in ve Kalaycıoğlu’nun eseri. Bu tesisler Seydişehir’de işsizliği önledi. İnsanları iş ve aş sahibi yaptı.

Ayrıca Seydişehir’in ekonomisini geliştirdi ve refahını sağladı. Bunları unutmak mümkün mü?  Vefa göstermek adına her ikisinin adını hem Mustafa Üstündağ’ın hem de Necati Kalaycıoğlu’nun adlarını ben belediye başkanı iken iki büyük caddeye verdim.

Biliyorum az ama başkan olarak yapabileceğim mu kadardı.

Bugün adlarını Seydişehir’de iki cadde de yaşıyor.” Abdülkadir Çat kim? Abdülkadir Çat Seydişehir’de 2009-2014 yılları arasında MHP’den belediye başkanlığı yaptı. Vefa? Arayanlar oldu. Teşekkür edenler oldu.

“Boyası hiç bitmemesi gereken kalemine sağlık” diyenler oldu. “Özellikle Konya’da bu konuda ayrı bir vefasızlık var” diyenler oldu. Sonra bizim yazmayı uygun bulmadığımız başka söz söyleyenler oldu.

Bu kadar. Vefa adına hüzünlü sorular.

 Vefa treni acaba bir gün uğrar mı bu şehre?

Vefa yolcuları iner mi trenden?

Karşılamaya gelenler olur mu?

Hasretle sarılmalar, kucaklaşmalar olur mu?

Çok zor! Gittikçe de zorlaşıyor.

Umut yok ne bu günden, ne de yarından.

Uzakta da olsa ne yol ne de istasyon görebiliyor insan.

Nasıl olacak böyle?

https://www.konyapostasi.com.tr/

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.