banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Türkiyede kaç kişi ismini değiştirdi? En çok değiştirilen isimler:

Merak edenler için; Soyağacı sorgulama ekranı Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama - e-Devlet yapabilirsiniz. E- devlet üzerinde linki tıklayarak sorgulama yapabiliyorsunuz. 

23 Ağustos 2022
Türkiyede kaç kişi ismini değiştirdi? En çok değiştirilen isimler:


uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen adlarında mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurullarınca değiştirilebilmesine olanak tanındı. Artık Ad-Soyad değişikliği E-Devlet'ten yapılabiliyor. Bugüne kadar 433 bin 488 kişinin faydalandığı hizmet 24 Aralık'a kadar uzatıldı. En çok düzeltilen isimler arasında Yunis, Memet, Rabiye, Hava yer aldı. İlk sıra İstanbul'da...
En çok değiştirilen isimler: Türkiyede kaç kişi ismini değiştirdi?

Bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın, 2017 yılında yapılan düzenleme ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nunda Soyadı Kanunu'nun 3'üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan ad ve soyadları il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla değiştirilebilmesine imkan tanınmıştı.

2019 yılında Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa eklenen geçici madde ile belirlenen süre 3 yıl daha uzatıldı. Bunun yanı sıra maddeye eklenen yeni hüküm ile genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen adlarında mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurullarınca değiştirilebilmesine olanak tanındı. Tanınan imkanlar üzerine vatandaşlar soyadının kökenini bulmak için e- devlet'ten sorgulama yaptı. İşte en çok değiştirilenler listesi...

Belirtilen gerekçelerle ad ve soyadı kaynaklı sıkıntı yaşayan ve değiştirmek isteyen vatandaşlar tarafından düzenleme yoğun ilgili gördü. Vatandaşlar soyadımdan kaç tane var diye araştırdı. Uygulama sayesinde 2017 yılından bugüne kadar 298 bin 670 kişi soyadını, 134 bin 818 kişi ise adını değiştirdi. Düzenleme ile en çok "Çoşkun, Uğuz, İşik, Çinar, Top, Kör, Aydin, Dalkıç, Turğut, Kahriman gibi soyadları değiştirildi.

Vatandaşlar tarafından en çok değiştirilen isimler ise "Yunis, Memet, Rabiye, Hava, Esme, Ümüt, Sümeyya, Firdes, Perişan, Sadet" gibi isimler oldu. Mahkeme kararı aranmaksızın il ve ilçe idare kurulları tarafından hatalı isimlerin değişimi sağlandı.

Sabah'ın haberine göre; en çok ad ve soyadı düzeltmesi yapılan şehir İstanbul oldu. İstanbul'da 80 bine yakın isim ve soyisim değişikliği yapılırken, İstanbul'u sırasıyla Ankara, Diyarbakır, Antalya, Adana, Bursa, takip etti.


Uygulama sayesinde ad ve soyadlarının düzeltilmelerine yönelik mahkemelerin iş yükü azaltıldığı gibi bürokratik süreçlerde kısaltıldı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyadı değişikliği başvurularının 24 Aralık 2022'ye kadar e-devlet aracılığıyla da yapılabileceğini duyurdu.

Vatandaşların, genel ahlaka uygun olmayan, gülünç olarak değerlendirilen, yazım ve imla hatası olan ad ve soyadı değişikliği başvuruları, e-devlet aracılığıyla veya yazılı olarak ilçe nüfus müdürlüklerine 24 Aralık'a kadar yapabilecek.

Merak edenler için; Soyağacı sorgulama ekranı Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama - e-Devlet yapabilirsiniz. E- devlet üzerinde linki tıklayarak sorgulama yapabiliyorsunuz.

Soyadının kökenini bul e devlet: https://www.turkiye.gov.tr/nvi-alt-ust-soy-bilgisi-sorgulama

SOYAĞACI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

(↓)  E devletten isim değiştirme nasıl yapılır 2022? Kimlik isim değişikliği nasıl yapılır? (↓) 

E devletten isim değiştirme nasıl yapılır 2022? Kimlik isim değişikliği nasıl yapılır?  
Eğitim

E devletten isim değiştirme nasıl yapılır 2022? Kimlik isim değişikliği nasıl yapılır?

 
5490 sayılı kanun nedir?

MADDE 2- (1) Bu Kanun, Türk vatandaşları, doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoyları ile Türkiye'de bulunan yabancıların nüfus hizmetlerinin düzenlenmesine, yürütülmesine ve geliştirilmesine ilişkin esas ve usül hükümlerini kapsar.

5490 sayılı nüfus hizmetleri kanununun geçici 11. maddesi
MADDE 11- (1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her kişi yurt içinde nüfus müdürlüğüne, yurt dışında dış temsilciliğe müracaatla kendisini nüfus kütüklerine yazdırmaya ve kimlik kartı almaya mecburdur.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147