banner161

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

“BEYŞEHİR GÖLÜ SON 30 YILDA YÜZDE 20 KÜÇÜLDÜ”

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş Beyşehir’de basın mensuplarıyla buluştu... 

11 Ağustos 2022
“BEYŞEHİR GÖLÜ SON 30 YILDA YÜZDE 20 KÜÇÜLDÜ”

Beyşehir ilçesinde, basın mensuplarıyla bir araya gelen İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Beyşehir Gölü, son 30 yılda yüzde 20 küçüldü. Bir göl nasıl küçülür, takdir edersiniz ki, suyu azaldıkça çekilir ve kıyılarında büyük boşluklar doğar. Küçülme böyledir ve maalesef 30 yılda 5’te biri küçülmüştür.”dedi.

Düzenlediği basın toplantısında Beyşehir Gölü’ne ve yaşadığı sorunlara değinen Yokuş, Beyşehir Gölü’nün daha pek çok sorunu olduğuna vurgu yaptı.

Beyşehir Gölü’ndeki kirliliğe dikkati çeken Yokuş, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü ve içme suyu havzası olmasına rağmen Beyşehir Gölü’ne çevresindeki tüm ırmaklardan, derelerden kanalizasyon sularının arıtmasız bir şekilde akıtıldığını dile getirdi.

“İKTİDARIN VERMİŞ OLDUĞU TAAHHÜTLER YERİNE GELMEDİ”

Beyşehir Gölü’nün etrafındaki yoğun kamışlanma sorununa da dikkati çeken Yokuş, “Beyşehir Gölümüzün kamışla etrafı, yakın bir çevresi kamış artıklarıyla yoğunlaşıyor. Gölle ilgili siyasi iktidarın vermiş olduğu taahhütlerin hemen hemen hiçbiri yerine gelmiş değil.”ifadelerine yer verdi.

Beyşehir Gölü’nde yapılması planlanan temizlik çalışmalarına ilişkin vaad ve sözlere dikkati çeken Yokuş, bunların yerine getirilmediği eleştirisini yönelterek, şöyle devam etti:

“Gölle ilgili siyasi iktidarın vermiş olduğu taahhütlerin hemen hemen hiç biri yerine gelmiş değil.

Hatırlayın, iki yıl önce Çevre Bakanı buraya ödenek ayırdığını, hatta mecliste ben kendisine sordum da… Bana ‘15 milyon lira ödenek ayırdık, bunu bu bütçeye koyduk ve gölü temizleyeceğiz’ demişlerdi. Hatta sayın Bakan mahalli seçimlerde Beyşehir’e geldiğinde de gölün temizliği noktasında söz vermiş fakat uzun süre mahalli seçimler geçtikten sonra sözü yerine getirilmemiştir.

Ben ‘verdiğiniz sözü niye yerine getirmediniz’ diye mecliste sorduğumda da bana işte 15 milyon lira ayırdıklarını yeni bütçemizde 2020’den itibaren başlayacağını ifade etmişti.

Biz bekledik ki Beyşehir Gölü için bir ihale açılsın, temizlik için buraya firmalar gelsin ve burayı adam akıllı temizleyebilelim.

“AĞ ATIKLARININ TOPLANMASINDAN BAŞKA TEMİZLİK SÖZKONUSU DEĞİL”

Fakat gördük ki Konya Belediyesi üstünden, Konya Belediyesine gönderilen ne kadar gönderildi bilinmiyor.

Bir para gönderildiği ve Konya Belediyesi’nin de sadece göldeki balıkçılardan kaynaklı ağ artıklarını topladığı, onun dışında göle herhangi bir temizlik yapılmadığı bir gerçek.

Ve halen 15 milyon liranın nereye harcandığını, harcandı mı, harcanmadı mı, ne oldu, göl neden temizlenmedi, bu soruların cevabı hala yok, Beyşehir’imiz, Konyamızın her bölgesinde olduğu gibi sahipsiz; şöyle sahipsiz, iktidar sahipleri Konya’yı, Beyşehir’i bütün ilçelerimizi ihmal ediyor yıllardır ihmal ediyor.”

“KONYA’NIN İLÇELERİ GERİYE DOĞRU GİDİYOR”

Konya’da ilçelerin büyük bölümünün de geride gittiğini savunan ve devletin istatistiklerinde Konya ilçelerinin bir çoğunun geriye doğru gittiğinin de ortaya konulduğunu vurgulayan Yokuş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bir ilçesi bir vilayetin neden geri gider, yatırım olmadığı için geri gider, destek olmadığı için geri gider, istihdam yaratılmadığı için geri gider, devlet yatırımları yeterince gelmediği için geriye gider.

“BEYŞEHİRLİ GÖLÜN DURUMUNDAN DOLAYI ENDİŞELİ”

Bu manada Beyşehir Gölümüzün geçtiğimiz yıl daha önceki yıl kot seviyesinden daha fazla su alındığından, Çarşamba kanalıyla gönderilmesi, gölümüzün gittikçe sığlaşmasına, daha çok ot bitmesine, otların yoğunlaşmasına sebep olmuştur.

Gölümüzün bu haliyle Beyşehir’imize vereceği bir şey yok ve Beyşehirli gölden dolayı endişeli.

Bizim bu hususta yaptığımız çalışmalar, yaptığımız uyarılar da maalesef iktidar tarafından ciddiye alınmıyor.

Biz şunu söylüyoruz; Beyşehir Gölü’nün kesinlikle kot altına indirilmemesi lazım. Tarım planlamamızın da sulama planlamamızın da buna göre yapılması lazım, bir kere birincisi bu.

“BEYŞEHİR GÖLÜ’NE GELEN IRMAKLARA AKAN KANALİZASYONLARIN ISLAH EDİLMESİ LAZIM”

İkincisi gölümüzün tepeden tırnağa temizlenmesi lazım, yani taban temizliği yapılması lazım, şu anda gölümüzün bu haliyle otlanmış ve kirlenmiş haliyle devam etmesi mümkün değil.

Bunun ikinci bir yolu; Beyşehir gölüne gelen, ırmaklara ve kaynaklara akan kanalizasyonların ıslah edilmesi lazım.

“BEYŞEHİR GÖLÜ’NÜN BU HALDE OLMASI UZUN BİR İHMALİN SEBEBİ”

Benim kendi köyümün bile kanalizasyonu Sarıöz Çayı’na akıyor, oradan da Beyşehir Gölü’ne dökülüyor.

İşte İsaköy aynı, Emen’in aynı, diğer köylerin aynı, şimdi bütün bunlar gölün yapısının bozulmasına sebep olan unsurlar.

Beyşehir Gölümüz hepimizin bildiği gibi en büyük tatlı su gölü ve bu gölün bu halde olması uzun bir ihmalin sebebidir.

İnşallah bizi duyarlar, gölümüzün bu sıkıntılı sürecinden kurtulması sağlanır. Çünkü burada göl kuruduğu zaman Allah muhafaza Beyşehir diye bir şey kalmaz, Beyşehir’in bir anlamı kalmaz.

Onun için Beyşehirli’nin gölüne sahip çıkması lazım diye düşünüyorum”

“ARITMA ÇALIŞTIRILMADIĞI İÇİN BİRÇOK KÖYÜMÜZ KİRLİ SULARLA TARIM YAPIYOR”

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen arıtmanın da yüksek işletme maliyetlerin öne sürülerek çalıştırılmadığını da savunurken, bu durumun birçok köyde tarımsal sulamanın kirli sularla yapılmasına yol açtığını da aktardı.

“İNSAN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR”

Defalarca bu konuyu gündeme getirmesine rağmen ilgililerin görevini yapmadığını belirten Yokuş, şu ifadelere yer verdi:

“Defalarca bu konuyu gündeme getirmemize rağmen Konya Belediyesi görevini yapmıyor, yerel yöneticilerimizi de maalesef bu konuda çok bir çaba sarf edemiyorlar.

Çünkü arıtmanın Çarşamba suyuna karıştığı noktadan itibaren birçok köyümüz maalesef bu kirli sularla tarım yapmak zorunda kalıyor. Bu kirli sular da Çumra’ya kadar gidiyor, sebze ve meyvelerin kimyasallara bulaşmasına sebep oluyor.

Bunlar çok önemli sorunlar olmasına rağmen, insan sağlığını tehdit eden meseleler olmasına rağmen maalesef Konyamızın, Beyşehirimiz’in sahipsizliği devam ediyor, iktidarın vurdum duymaz tavrı sürüyor.”

Toplantıda, restore çalışması yapılması planlanan Beyşehir’in geçmişte Kuva-yı Milliye Karargahı olan tarihi Süleyman Sırrı Koydemir Konağı’nda çalışmaların da aradan geçen uzun zamana rağmen başlamadığına da dikkati çeken Yokuş, bu konuda da şunları kaydetti:

“Çok defa gündeme getirdiğimiz Kuva-yı Milliye karargamız olan Süleyman bey konağımız İstiklal mücadelemizde Beyşehir-Akşehir arasındaki organizasyonu sağlayan, kurtuluş savaşımızda büyük organizasyonların merkezi olan, Beyşehir’imiz için de bir gurur meselesi olan karargamız Süleymanbey konağımız maalesef halen tadilatı yapılabilmiş değil.

“BEYŞEHİR YATIRIMLARDA NEDEN SAHİPSİZ KALIYOR”

Bu hususta defalarca konuşma yaptık, önerge verdik, iki yıl önce sayın valiyle de bu konuyu konuştum bizzat, bana demişti ki, ‘işte efendim önümüzdeki yıl başlayacağız, bütçemizi ayırdık fakat şu anda 8 ay oldu, hala konakla ilgili bir tadilatın yapılmaması, hatta medyaya yansımıştı, başladı yapılıyor, ediyor, gerçekten çok üzücü, merak ediyoruz, bütün bu konular neden Beyşehir söz konusu olunca yarım kalıyor, sahipsiz kalıyor.”

“GEMBOS YOLU’NDA ALDATILA ALDATILA ARTIK BEYŞEHİRLİ BIKTI”

Toplantıda, Beyşehir ve Gembos güzergahlı yeni Konya-Antalya Karayolu çalışmalarına da değinen ve hala hizmete açılmamış olmasını eleştiren Yokuş, şunları aktardı:

“Yine uzun zamandır Antalya’ya Beyşehir’i bağlayacak olan önemli bir geçiş merkezi olacak olan Gembos yolumuz. İşte 2000’de açılıyordu, 2001’de açılıyordu, 2002’de açılıyordu. Artık aldatıla, aldatıla Beyşehirli bıktı.

“BU YANLIŞLARI BİR AN ÖNCE DÜZELTİN”

Gembos yolu niye açılamaz, hala neyi bekliyoruz, yani ödenekler zamanında neden verilmez, neden bu yol açılmaz, herhalde bizim Gembos yolumuz da Beyşehir-Konya yolu gibi Allah muhafaza herhalde bir 13-14 yıl sürecek bir şey haline gelecek.

Biz siyasi iktidarı uyarıyoruz. Diyoruz ki; bu yatırımları bir an önce yapın, bu yanlışları bir an önce düzeltin, güzel Beyşehir’imize daha fazla kötülük yapmayın diyoruz.”

Haber: Ali Rıza Önses

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147