BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Düzenli şekerleme yapanlarda yüksek tansiyon ihtimali daha kuvvetli!

Düzenli şekerleme yapmanın yüksek tansiyon ve inmeyle ilişkili olduğu belirlendi. 

27 Temmuz 2022
Düzenli şekerleme yapanlarda yüksek tansiyon ihtimali daha kuvvetli!

Çin'deki araştırmacılar, Birleşik Krallık Biyobankası'ndaki yaklaşık 500 bin kişinin verilerini inceledi.

Veriler, 40 ile 69 yaş arasındaki bireylerden 2006-2010'da toplanmıştı. Bu kişiler düzenli olarak kan, idrar ve tükürük örnekleri vermiş, yaşam tarzları hakkında da ayrıntılı bilgiler sunmuşlardı. Ayrıca çalışma süresi boyunca 4 kez de şekerlemeyle ilgili soruları yanıtlamıştı.

Öte yandan araştırma ekibi, çalışmadan önce felç geçiren veya yüksek tansiyondan mustarip olan kişileri eledi. Böylece 358 bin 451 kişi kaldı.

Düzenli şekerleme yapan kişilerin, gündüzleri hiç kestirmeyenlere göre yüksek tansiyon riskinin yüzde 12, inme riskinin yüzde 24 daha fazla olduğu görüldü.

Gündüzleri uyuyan, 60 yaşından küçük kişilerde yüksek tansiyon tehlikesi, aynı yaşta şekerleme yapmayan kişilere göre yüzde 20 daha fazla oldu.

60 yaşından sonra gündüz düzenli kestirenlerde, hiç uyumayanlara kıyasla yüzde 10 yüksek tansiyon riski olduğu tespit edildi.

Bulgular, Hypertension adlı hakemli bilimsel dergide dün yayımlandı.

Makalede imzası olan isimlerden anestezi uzmanı E. Wang, "Sonuçlar özellikle ilginç çünkü milyonlarca insan düzenli, hatta günlük şekerlemenin tadını çıkarabiliyor" dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.