BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

KOSKİ, FİZİKİ SU KAYIPLARINI ÖNLEME YÖNETİMİNDE ÖRNEK

KOSKİ, FİZİKİ SU KAYIPLARINI ÖNLEME YÖNETİMİNDE ÖRNEK 

03 Nisan 2022
KOSKİ, FİZİKİ SU KAYIPLARINI ÖNLEME YÖNETİMİNDE ÖRNEK

Yüzeye çıkmayan fiziki su kayıplarına müdahale ederek suyun boşa gitmesine engel olan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, oluşturulan Bölgesel Ölçüm Alanları ve Basınç Yönetim Alanları ile mahalle mahalle içme suyu şebekesinin debi ve basıncını anlık olarak ölçüyor, fiziki kaçakları kendi sınırları içerisinde analiz ediyor. Aynı zamanda basıncın yüksek olduğu bölgelerde uzaktan kumanda ve kontrol edilebilen tam otomatik basınç kontrol vanalarının montajını yapan KOSKİ, su şebekesini basınca, debiye ve zamana bağlı olarak yönetiyor.

 Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, temiz içme suyunu korumak, arıtmak ve işletme maliyetlerini düşürmek adına su kayıplarıyla mücadele ediyor. 

Alanında uzman teknik bir ekiple çalışmalarını sürdüren KOSKİ, şebekelerde Bölgesel Ölçüm Alanları (BÖA) ve Basınç Yönetim Alanları (BYA) oluşturularak su kayıplarını kontrol altına alıyor. Dünyanın uğraştığı en önemli konulardan birisinin su kayıp ve kaçaklarıyla mücadele olduğuna dikkat çeken Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, “Çünkü su çok değerli bir madde. Küresel iklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle dünyadaki birçok ülke suyun en kıymetli meta olduğunu, alternatifinin olamayacağını anladı. Dolayısıyla suyu çok dikkatli bir şekilde kullanmalı ve korumak zorundayız. Bizim üzerimize düşen; 80-100 kilometre uzaklıktan getirmiş olduğumuz suyun şebekede kaybedilmeden vatandaşlarımızın hizmetine sunmak. Dolayısıyla su kayıp ve kaçaklarını minimize etmek için böyle bir çalışma yapıyoruz” dedi.

HEDEF KONYA’DA SU KAYIP VE KAÇAKLARINI MİNİMİZE ETMEK

Su şebekelerindeki kayıp kaçakları önlemek amacıyla kullanılan son teknolojik ürünlerle verimi ciddi oranda artırdıklarını belirten Demir, “Konya’da planlamış olduğumuz 72 adet Bölgesel Ölçüm Alanları ve Basınç Yönetim Alanları’nın 69.’sunu Saracoğlu Caddesi’nde yapıyoruz. Bunu 72’ye ulaştırdıktan sonra Konya’nın yüzde 60’ını tamamlamış olacağız. Tabii ki bu süreklilik arz eden bir proje. Dolayısıyla hedefimiz, bu sene Konya merkezin tamamına debi ölçüm proplarını, basınç ölçüm sensörlerini, basınç kontrol vanalarını ve Data Logger’larını yerleştirip şebekeyi kontrol altına almak. Kullanmış olduğumuz cihazların tamamı son teknolojik ürünlerden teşkil. Bu çalışmalarımızın sonucunda kayıp kaçakları yakın zamanda yüzde 20’lerin altına düşürmek. Bu amaca ulaşmak için de çalışmalarımızı sıkı bir şekilde takip ediyoruz” dedi.

KOSKİ MÜHENDİSLERİ SAYESİNDE PROJE MALİYETLERİ DÜŞTÜ

 

Yapılan çalışmaların büyük kısmının Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü'nün kendi imkanları ve bünyesindeki beşeri sermayeyle gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Demir, “Şu an bulunduğumuz noktadaki 400 milimetre çapındaki çelik boru üzerinde su kayıp ve kaçaklarıyla mücadele kapsamında proplar yerleştiriyoruz. Propların en önemli özelliği, buradan geçen debinin ve basıncın ne kadar olduğunu ölçebiliyor olması. Geçen suyun şebeke içerisindeki etkisinin analizi yapılıyor. Böylelikle şebekede su kayıp ve kaçakların tespitine doğru gitmiş oluyoruz Buradaki çalışma tamamen kendi mühendislerimizin, KOSKİ’deki  arkadaşlarımızın yapmış olduğu AR-GE çalışmalarından elde edilen sonuçların sahada uygulanması pratiğidir. Direğinden, Data Logger’larına, propların bağlanış şekline kadar bütün projelendirme süreçleri kendi ekiplerimiz tarafından yürütülüyor.” dedi.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.