BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Tarımda planlı üretim dönemi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda planlı üretim dönemine geçileceğini belirterek "Kimin nereye ne ekeceği belli olacak. Üretime kota getirilecek. Çiftçiye fark ödemesi yapılacak. Üretime gelir garantisi vereceğiz" dedi. 

01 Nisan 2022
Tarımda planlı üretim dönemi

Tarımda planlı üretim için düğmeye basıldı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarım alanlarında yapılacak üretimin belirli bir çerçeve içinde gerçekleştirileceğini kimin nereye ne ekeceğinin belli olacağını söyledi. Bakan Kirişçi tarımın yeni paradigmasının ülkenin ihtiyacı olan stratejik ürünlerin üretilmesi olacağını belirterek “Bitkisel üretim tarafı un, yağ, şeker... Bunlar stratejik ürünler, üretimine ağırlık vereceğiz. Aslında bu ürünler hayvansal ürünlerin de girdilerini oluşturuyor. Hayvancılık sektöründe yeme ihtiyaç var. Bitkisel üretimde kendimizi garanti altına aldığımızda aynı zamanda hayvansal üretiminde temel ihtiyaçlarını karşılıyor olacağız” dedi.

KOTA BELİRLENECEK
Kirişci, tarım alanlarında yapılacak üretimin belirli bir çerçeve içinde gerçekleştirileceğini belirterek şunları kaydetti: “Yani kimin nereye ne ekeceğine birilerinin karar vermesi gerekiyor. Bunun adına planlı üretim diyebilirsiniz. Eğer biz ihtiyacımızdan fazlasını üretmeye kalkarsak bocalamış oluruz. Bunun da önüne geçecek tedbirlerimiz olacak. Üretimle ilgili kotalar getirilecek. Bu kotalar toprağın verimlilik ve bölgedeki su durumuna göre belirlenecek. Biz üreticiye kota sistemiyle diyeceğiz ki 'tarlanda ayçiçeği yetiştirebilirsin'. Kendi bölgemden örnek vereyim. Adana'da pamuk yetiştirildi. Adı beyaz altındı ama bugün onun yerini mısır aldı. Elbette mısır da bizim ihtiyacımız ama mısırın tükettiği suyu, mısırla pamuk arasındaki pariteyi, yani dünyada birim alandan elde etmiş olduğunuz değer bakımından baktığınızda ciddi bir farklılık var. Hangisine bizim daha çok ihtiyacımız var, hangisi katma değerli buna bakmamız gerekiyor. O hâlde biz bir liste yapacağız, üreticimizin önüne bir ekran çıkacak. Bunlar artık teknolojiyle son derece kolay çözümler.

ÜRETİCİYE FARK ÖDEMESİ
Tarımsal desteklere ilişkin de "fark ödemesi" yapılacağı müjdesini veren Kirişci "Kendi kanunumuzda bir fark ödemesi var. Fark ödemesi de üreticinin bir ürünü üretirken kendine olan maliyetiyle kendi refahını da üzerine koyduktan sonra bir de serbest piyasa düzeninde pazarda oluşan fiyatı var. Eğer ikisi arasındaki fark üreticinin aleyhine ise biz üreticiye 'senin burada, yani piyasa göre hesabının arasındaki fark senin aleyhine ise biz bunu karşılayacağız' diyeceğiz" ifadesini kullandı. Kirişci, tarım sigortalarına da değinerek, bu alanda dünyada olduğu gibi geliri garanti eden poliçelerin uygulanması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Üretim yapılmayan tarım arazisi kalmaması için çalıştıklarını vurgulayan Kirişci "Bu, bir üretim seferberliği. Bizim bir mottomuz var: 'Sen üret yeter' Burada kastımız, sen üret gerisini unut" diye konuştu.

TÜRKİYEGAZETESİ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.