BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Çuval şeker fiyatının 800 TL'den 575 TL'ye indi

Tarım ve Orman Bakanlığı şeker arzıyla ilgili bir sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, çuval şeker fiyatının 800 TL'den 575 TL'ye indiğini duyurdu. 

24 Mart 2022
Çuval şeker fiyatının 800 TL'den 575 TL'ye indi

Şeker fiyatlarındaki fahiş artış nedeniyle Ticaret Bakanlığı sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, fabrikalarda inceleme başlatıldığını duyurmuştu.   Geçen yıl 50 kg'lık 1 torba toz şeker 290 liradan satılırken, 2022 başında 455 TL'ye çıktı. Geçen hafta ise özel fabrikalarda 600 lira olan torba şekerin fiyatı 800 liraya kadar yükseldi. Bu fiyat artışları tedirginliğe yol açtı.

SAVAŞ GIDA SEKTÖRÜNÜ VURDU
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de gıda sektörü girdi maliyetlerinde pandemi süreciyle başlayan ve Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden artış trendi yaşandığı belirtildi.

"BAKANLIK HER ZAMAN VATANDAŞIN YANINDA"
Diğer taraftan, bu gözle görülür gerekçenin yanında piyasada birtakım spekülatif hareketlerin oldukça yüksek fiyat artışlarına neden olduğunun da görüldüğü belirtilen açıklamada, "Hatırlanacağı gibi ayçicek yağında geçtiğimiz günlerde yapılan spekülasyonlar vatandaşımızı spekülatif fiyatlarla temin yoluna gitmeye maruz bırakmıştı.

Bakanlığımız bu konuda aldığı tedbirler ve doğru zamanda yapılan bilgilendirmeyle piyasa manipülasyonlarının önüne geçmiş ve her zaman vatandaşının yanında olduğunu göstermiştir" denildi.

Şu an piyasada şeker konusunda, ayçiçeği yağında olduğu gibi benzer spekülatif hareket yaşandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye'nin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur. 2021-2022 üretim döneminde ise 2.5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacim 2.9 milyon tona ulaşmıştır. Dolayısıyla ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının 2.7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır."

"ŞEKER ARZIYLA İLGİLİ SIKINTI YAŞANMAYACAK"
Yeni sezondaki üretim miktarı ile birlikte ülkede şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmayacağını belirten bakanlık, "Bakanlığımız bazı şeker üreticisi firmaların maliyetlerinin çok üstünde piyasaya mal vermeye çalışmalarının ve stokçuluğa tevessül etmelerinin önüne geçecek her türlü imkana sahiptir. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu konuda gerekli tedbirleri ivedilikle alacak ve uygulamaya koyacaktır" şeklinde açıklama yaptı.

TÜRKŞEKER'in uyguladığı Raf Fiyat Garantili (RFG) sistem ile nihai tüketicinin uygun fiyatlarla şekere ulaşabildiği ancak imalatçı firmaların şeker tedarikinde birtakım zorluklar yaşadığının da bilindiği belirtildi. 

"UYGUN MALİYETLE ŞEKER TEDARİKİ SAĞLANACAK"
Şeker üreticisi firmalara gerekli uyarıları yaptığını aktaran bakanlık, "Özel sektördeki bazı firmalar çuval şeker fiyatlarını 800 TL'den 575 TL bandına indirmiştir. Bu fiyatların kalıcı hale dönüşmemesi durumda bakanlığımız piyasanın dengede kalması için gerekli tedbirleri alacak ve üretici firmaların uygun maliyetle şeker tedarik etmesini sağlayacaktır" şeklinde açıklamada bulundu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.