BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Toroslarda Baharın Müjdecisi Kardelenler çiçek açtı FOTOHABER

Toroslarda şubat ayının sonunda, mart ayının başında açan kardelen çiçekleri hava sıcaklıklarının artması ve karların erimesi ile açtı. 

27 Şubat 2022
Toroslarda  Baharın Müjdecisi Kardelenler çiçek açtı  FOTOHABER

Baharın müjdecisi olarak bilinen ve endemik türler arasında yer alan kardelenler, Antalya’nın Akseki ilçesindeki karların  eridiği  puser yaylasını şenlendirirken, öbek öbek kar birikintilerinin arasından boy veriyor.


 

"Torosların gelinliği" diye nitelenen kardelen çiçekleri,  karların erimesiyle topraktan çıkmaya başladı.

 Bilimsel adı "Galanthus" olan nergisgiller familyasından kardelen karların  erimesi  ve havaların ısıması ile  kendini gösterdi. Endemik türler arasında yer aldığı için soğanının zaman zaman sökümü yasak olan kardelenler, kar beyazı rengiyle görsel şölen sunuyor. Kar beyazına meydan okuyacak kadar beyaz renkte olan kardelenler, toprağın altındaki soğanından aldığı güçle sıfırın altında 15 derece kadar dayanabiliyor. Bahar rüzgarı estiren, zarafetiyle kendisine hayran bırakan kardelenler, süs bitkisi olarak değerlendirilmesinin yanı sıra soğanı da ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor.

"Kardelen çiçeği toprağın alttan ısınması ile çıkmaya başlar"

Fotoğrafçı  ve Doğasever  Mustafa Ünal - Fahri  Kubilay  geçen yılın aynı döneminde kar kalınlığının çok yüksek olduğunu söyledi. Vaktini doğada geçirdiğini anlatan Kubilay  "Her yıl şubat ayının ortasında gelerek toros dağlarının bu bölgesinde kardelenlerin fotoğrafını çekmek bizim için son derece keyifli bir gelenek. Bu  yıl Şubat  ayının 27 sinde   Kardelenlerin  karın altına açtığını görmek  çok  güzel.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.