BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

KOSKİ DONAN SAYAÇLARA MÜDAHALE ETTİ

Geçtiğimiz hafta son yılların en soğuk kışını yaşayan Konya’da sayaç donması ve sayaç patlaması vakaları arttı. 

02 Şubat 2022
KOSKİ DONAN SAYAÇLARA MÜDAHALE ETTİ

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz hafta eksi 27 dereceleri bulan soğuk hava dolayısıyla donan ve patlayan sayaçlara gerekli müdahaleleri gerçekleştirdi. Sayaçların mutlaka korunması ve donan sayaçların pürmüz, keski gibi zarar verici maddelerle açılmaması gerektiği konusunda abonelerini uyaran KOSKİ, sayaç ve iç tesisat muhafaza yükümlülüğünün abonelere ait olduğuna dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta son yılların en soğuk kışını yaşayan Konya’da sayaç donması ve sayaç patlaması vakaları arttı.

                Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, donan sayaçlara anında müdahale için ekiplerini seferber etti. Kimi yerlerde eksi 27 derecelere ulaşan soğuklarda özellikle müstakil evlerin su sayaçları görevli KOSKİ ekiplerinin buharlı su açma cihazlarıyla açıldı. Geçtiğimiz sene aynı tarih aralıklarında yaşanan sayaç donması vakalarına göre bu sene iki katından fazla vakanın oluşması dolayısıyla görevli sayaç arıza ekipleri, uzun süren mesailer yaptı. Sayaç donunu gidermek için minimum yarım saat süren buharlı don çözme uygulaması, kimi yerlerde daha uzun sürdü.

                SAYAÇ MUHAFAZASI ABONELERİN SORUMLULUĞUNDA

                Korunması ve muhafazası abonelerin sorumluluğunda olan sayaçlar soğuk hava şartları dolayısıyla donabiliyor. Fakat donan sayacı açmak için uygulanan yanlış yöntemler, boruların ve sayacın patlamasına neden olabiliyor. Bu da abonelere fazladan mali bir yük ve zahmet oluşturuyor. Konuyla ilgili Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Son yılların en soğuk kışını yaşadığımız geçtiğimiz hafta abone şube yolları, su sayaçları ve iç tesisatta yer alan ana kolon boruları soğuğa karşı yalıtımlı olmadığından suyun kullanılmadığı zamanlarda donmakta ve vatandaşlarımız mağduriyet yaşamıştır. Vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyeti önlemek ve destek olmak amacıyla ekiplerimiz su buharı yöntemiyle gerekli müdahaleleri yapmış, mağduriyetler giderilmeye çalışılmıştır” ifadelerine yer verdi.

ALINAN TEDBİR, ÇÖZÜMDEN DAHA UCUZDUR

Sayaç donması ve patlaması durumunda Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü sayaç arıza ekiplerinin işlem bedelini faturalara yansıtacağı ifade edilen açıklamada, “Bu yerlerin bakım, onarım ve korunması vatandaşlarımızın görevidir. Su sayacı, abone şube yolu ve kolon borularının ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanarak korunması ve suyun kullanılmadığı zamanlarda çok az miktarda açık bırakılması sonucunda borularda ortaya çıkacak donmalar önlenecektir. Gereken koruma önlemi almadığı için su sayacı donan aboneden, sayaç ve değiştirme bedeli alınmaktadır. Ayrıca kolon borularında ve abone şube yolunda oluşacak donmadan dolayı açma işleminden de ücret alınmaktadır. Tedbir almanın donmadan sonra oluşacak çözümlerden daha ucuz olduğu unutulmamalıdır” denildi.

                YANLIŞ YÖNTEMLERDEN KAÇINILMASI GEREKİYOR

                Donan sayaç, abone şube yolu ve kolon çıkış borularının vatandaşlar tarafından sıcak su dökülerek veya ateş tutularak açılmaya çalışılması, musluk ve su borularının patlamasına, böylelikle maddi hasarın artmasına sebebiyet verdiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Çok soğuk havalarda şebekede durağan su bırakmamak gerekir. Aynı şekilde tatlı su çeşmelerinin de kullanıldıktan sonra bir miktar açık bırakılması, kesintisiz hizmetin aksamaması için çok önemlidir. Olası sayaç donmaları karşısında abonelerimizin sayaca herhangi bir müdahalede bulunmadan, abone numaraları ile birlikte ALO 185 hattından KOSKİ'ye müracaatta bulunması gerekmektedir.”

                KIŞ AYLARINDA SAYAÇLAR NASIL KORUNUR?

Kış aylarında sayaçların korunması için şunların yapılması gerekiyor:

  1. Sayacın bulunduğu yere beton, ahşap veya demirden bir muhafaza yapılmalıdır. Sayaç bağlantıları ile vanalardan su sızıyor veya damlıyorsa, abone numarası belirtilmek suretiyle KOSKİ'ye bildirilmelidir.
  2. 2- Çok şiddetli soğuklarda muslukların çok az bir şekilde açık bırakılarak sayaçta ve tesisatta durgun su bırakılmamalıdır.
  3. 3- Abonelerce tedbir alınmaması halinde; soğuğa karşı hassas olan su sayaçlarının kolayca patlayacağı ve onarımının pahalı olacağı, hatta gövdesi patlayan sayacın tamir imkânı olmayıp hurdaya çıkacağı, ayrıca önemli miktarda su kaybına yol açacağı unutulmamalıdır.
  4. 4- Donan sayaca ve tesisata ateş tutulmamalı ve sıcak su dökülmemelidir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.