banner161

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Ticaret Bakanlığı duruma el attı: Araç alım satımında kurallar değişiyor

Araç alım satımında yeni bir dönem başlıyor. Son dönemde özellikle online platformlarda ikinci el olarak satılan sıfır araçların fiyatları dikkat çekiyordu. Konuyla ilgili harekette geçen Ticaret Bakanlığı yeni bir yönetmelik hazırlıyor. 

16 Ocak 2022
Ticaret Bakanlığı duruma el attı: Araç alım satımında kurallar değişiyor

Çılgın fiyatların konuşulduğu otomotiv sektörü, geçtiğimiz iki yılda oldukça çalkantılı bir süreç yaşadı. Kapanmalar, yasaklar, stok sorunu, çip krizi derken bir de dolar kurunun etkisi sektörde hem sıfır hem de ikinci el otomobilde fahiş fiyatlara neden oldu.

Kapanmalar, yasaklar derken yaşanan çip krizi de hem araç bulmayı zorlaştırdı hem de sektörde satışları düşürdü.
Geçtiğimiz hafta ÖTV matrahlarında yapılan değişiklikle 1600 silindire kadar olan araçlarda vergi dilimi 3'ten 5'e çıkarıldı.

Sektör uzmanları piyasanın durgun olduğunu söylerken, yapılan ÖTV matrah düzenlemesinin piyasayı rahatlatacağını belirtiyor.


SIFIR ARAÇ BULUNMUYOR

Sıfır araç bulmak neredeyse imkansız hale gelirken piyasada al sat işi yapan fırsatçılar, aldıkları araçları çok yüksek fiyatlara satmaya başladı. Gerçek değerinin çok üzerine satılan, fiyatların yükseleceğinden endişe duyularak satılan araçlar piyasayı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Tüm yaşanan bu süreçlerin ardından Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Yeni bir yönetmelik hazırlanıyor. İkinci el araba satışı kurallara bağlanıyor. İkinci el araba alım satımı tamamen değişiyor.

İKİNCİ ELE YENİ KURALLAR

İkinci el araba piyasası tamamen değişiyor. Artık alım-satım eskisi gibi olmayacak. Yeni kurallar geliyor. Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el araç satışına yönelik hazırladığı taslak, ödeme araçlarından yetki belgesi alımlarına kadar pek çok konuda değişiklik içeriyor. Peki yeni düzenleme piyasaya ne getirecek?

Ticaret Bakanlığı, ikinci el oto satışlarını yeniden düzenliyor. Bu kapsamda hazırlanan yönetmelik taslağı görüşe açıldı.
 
Taslakta, taşıt ve paranın eş zamanlı el değiştirmesini sağlayan elektronik sistemin kapsamı genişletiliyor.

TRT Haber'de yer alan habere göre, bu yönetmeliğin kayıtdışılığın önüne geçeceğini belirten MASFED Başkanı Aydın Erkoç, tüketici mağduriyetlerinin hepsinin ortadan kalkacağını söyledi.

Mevcut uygulamada, elektronik sistemde yalnızca nakit ödeme yapılabilirken, yeni düzenlemeyle sistem, havale ve EFT yöntemlerini de kabul edecek.
 
Bankalar, alış ve satış işlemlerini garanti edebilecek.
 
Erkoç, "Alıcı kişi parasını bankaya bloke yapıyor. Banka bundan çok cüzi bir masraf alıyor. Bloke olan para, satış aldığında aracı satanın hesabına geçmiş oluyor. İki taraf da mağdur olmuyor. Burada aracı kurum olarak bankalar garantörlük yapıyor." dedi.

Düzenleme kapsamında konkordato başvurusu yapan işletmeler de yetki belgesi başvurusunda bulunabilecek.

Düzenlemeyle, yetki belgesi için istenen lise mezuniyeti şartı da ilköğretime indirilecek

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147