banner161

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Corona virüse karşı 10 kat koruma sağlayabilen nano partikül aşı geliştirildi

Corona virüse karşı 10 kat koruma sağlayabilen nano partikül aşı geliştirildi 

04 Kasım 2020
Corona virüse karşı 10 kat koruma sağlayabilen nano partikül aşı geliştirildi

Covid-19'a karşı bir etkin bir aşının bulunması tüm dünya tarafından dört gözle bekleniyor. Bu kapsamda, ABD’li bilim insanları yeni tip corona virüsün hareketlerini taklit etmek üzere eğitilmiş nano partiküller içeren deneysel bir corona virüs aşısı geliştirdiklerini açıkladı. Fareler ve maymunlar üzerinde yapılan deneylerde, aşının virüsü etkisiz hale getiren antikorların sayısını 10 kat artırdığı ve corona virüsün diğer mutasyonlarına karşı koruma sağladığı görüldü. Bununla birlikte, söz konusu aşının insan deneylerine yıl sonunda başlayacağı belirtildi.

VİRÜSÜN 60'DAN FAZLA MUTASYONUNA KARŞI EĞİTİLDİ
ABD’de yer alan Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından nano partüküller içeren deneysel bir yeni tip corona virüs aşısı geliştirildi. Yeni tip corona virüsün (SARS-Cov2) 60’tan fazla mutasyonunu taklit edebilen nano partüküllerin hücreleri enfekte ederek CANTİKOR SAYISI 10 KAT ARIŞ GÖSTERDİ

Bilim insanları aşının fareler üzerinde yapılan deneylerinde, corona virüsü etkisiz hale getiren antikor sayısının 10 kat arttığının görüldüğünü açıkladı.
GELECEKTE ORTAY AÇIKACAK FARKLI MUTASYONLARDAN KORUYABİLİR
Aşı farelerin ardından ise bir makak maymunun üzerinde denendi. Araştırmacılar, aşının corona virüsün hücrelere tutunmasını sağlayan başak proteinlerinin farklı şekillerine göre eğitildiğini belirterek, maymuna verilen farklı corona virüs mutasyonlarının hepsini  etkisiz hale getirdiğini söyledi. Böylece, nano partüküller içeren aşının corona virüsün gelecekte açığa çıkabilecek diğer mutasyonlara karşı da insanları koruyabileceği belirtildi.

“Cell” adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarlarından Doktor Neil King, “Umuyoruz ki, nano partikül formunda geliştirdiğimiz aşı dünyada çok fazla hasara neden olan pandemiyle savaşta önemli bir rol oynayacak. Sonuçlarımız oldukça umut verici. En kısa sürede insan deneylerine başlamayı umuyoruz. Yeni teknolojiler bize umutsuz gibi görünen hastalıkların tarihe karışması için büyük imkanlar sunuyor” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, aşının insan deneylerinin bu yıl sonunda başlanacağı ve üniversite ile  iki biyoteknoloji şirketi arasında kitlesel üretim için görüşmelerin sürdüğü açıklandı. 

İNSAN DENEMELERİ YIL SONUNDA BAŞLAYACAK
Aşının ayrıca, şu anda son aşama insan denemelerine devam eden Pfizer7Biontech, Moderna,ve AstraZeneca/Oxford aşıları gibi soğuk zincir tedariğine ihtiyaç duymadığı kaydedildi. Bilim insanları aşının saklama koşullarındaki kolaylık nedeniyle dünyanın her yerine güvenli bir şekilde erişebileceğini ifade etti.
KLİNİK DENEMELER 3 AŞAMADA YAPILIYOR
Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor. İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor. Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

38 AŞI ADAYI, KLİNİK DENEME AŞAMASINDA
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 21 Eylül itibarıyla dünya genelinde Covid-19'a karşı 38 aşı adayı klinik deneme, 149 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Bununla birlikte, aralık ayında Çin'in Hubey eyalatine bağlı Wuhan kentinde başlayan pandemiye karşı 9 Üniversite ve ilaç şirketi, aşı yarışında son noktaya geldi. İnsan deneylerinin son aşamasına gelen Moderna, Oxford/AstraZeneca, CanSino, SinoPharm, JohnsonJohnson, BioNTech/Pfizer, Gamaleya Enstitüsü, Sanofi/GSK ve Sinofarm'ın aşıları şu anda dünya genelinde onbinlerce gönüllü üzerinde test ediliyor.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147