BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Toroslarda Bu çiçeği Koparana 84 bin Lira ceza

Toroslarda Bu çiçeği Koparana 84 bin Lira ceza  

12 Mayıs 2021
Toroslarda Bu çiçeği Koparana 84 bin Lira ceza

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nce de koruma altında olan ve halk arasında 'ayı gülü' olarak bilinen 'Şakayık' çiçeğine koparan veya zarar verene 84 bin 163 TL idari para cezası uygulanıyor.

Foto:Videolar Hasan Zorlu

Baharın gelmesiyle açan rengârenk çiçekler doğaya güzellik katıyor. Seydişehir’i Çevreleyen Toros Dağlarının bazı kesimlerinde mayıs ve haziran aylarında açan şakayık çiçeği de Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altındaki bitkiler arasında yerini alıyor. Koruma altında olduğu için de çiçeği koparan veya zarar verene 84 bin 163 TL para cezası uygulanıyor.

Ayı gülleri mayıs ayının başlarından itibaren sıcaklığa göre çıkan ömrü çok kısa çiçeklerdir. Yaklaşık 10 günlük yaşama süresi vardır. Türkiye’de 6 çeşidi bulunmaktadır. En önemlileri burada Toros Dağlarında olduğu için 1100 metrede çıkan çiçeklerdir

Ayı Gülü çok nadir yetişen ve ömrünün kısa olması sebebiyle kökündeki ve bitkisindeki özelliklerinden dolayı, ilaç sanayi, boya için endüstri sanayi, parfüm ve kozmetikte kullanılabiliyor. Akciğer, epilepsi ve kanamalı hastaları da iyi geldiği düşüncesiyle, o hastalar tarafından da tercih ediliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.