BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Toplanması Yasaklı Olan salep soğanı çiçek açtı

Toplanması Yasaklı Olan salep soğanı çiçek açtı 

16 Mayıs 2021
Toplanması Yasaklı Olan salep soğanı çiçek açtı

Toplanması Yasaklı Olan salep soğanı çiçek açtı

İlkbaharın gelmesi ile yasaklı olan "Salep Bitki Soğanı" toplayan kişiler jandarma tarafından yakalanarak ceza kesiliyor.

Doğa ve Orman Koruma Şube Müdürlüğü tarafından 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9.Maddesi gereğince toplayanlara 241TL ceza kesiliyor.

SALEP HAKKINDA KISA  BİLĞİ

2019 yılında salep yetiştirmek isteyen girişimcilere devlet tarafından sağlanan finansal destekler ile koruma altında olan salep bitkisinin zarar görmesinin önüne geçilmek istenmektedir. Salep yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız Tarım Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden salep tohumu ya da yumrusu talep etmeniz gerekmektedir. Bir tohumdan 4 ya da 5 adet salep tohumu daha elde edilebilirken; toz haline gelebilmesi için de yıkama, kaynatma, kurutma gibi aşamalardan geçmesi gerekir.

Dağlık ve çayırlık alanlarda yaklaşık 1000-15000 metre yüksekliklerde yetişen bu endemik bitki, doğada mor ve kırmızı olarak görülebilmektedir. Bitkinin yumru kısmından ise süt ve suda kaynatılma işleminden geçerek kurutulan salep elde edilmektedir..

Özellikle kış aylarında bolca tüketilen salep, vücudun ısısını arttırarak soğuğa karşı koruyucu etki oluşturmaktadır. Grip, nezle gibi durumlarda öksürüğün azalmasını ve boğaz ağrısını azalttığı gibi kabızlık ve şişkinlik gibi şikâyetlerin giderilmesinde de olumlu etkileri bulunmaktadır.

Özellikle dondurma üretiminde kıvam verici olarak yoğun bir şekilde kullanılmakta olan salep, doğada bulunan orkideler den elde edilmektedir

Salep soğanının yasaklanmasının sebebi bitki türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olması ve devlet tarafından kontrolsüz ihracatın denetim altına alınmak istenmesidir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.